Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Почти всичко за бТК, ADSL и vivacom - четете общите условия, иначе...

Подхващаме темата, защото наличието на свързаност преди малко ви позволи да видите този сайт. Почти всеки бизнес вече е зависим от интернет, бизнеса с имоти също. Без интернет - няма как да публикувате обявите си, няма как да "отворите" пощенската си кутия.

Това е прозорец, който ще ви се зареди когато сте пропуснали да си платите ADSL услугата (интернета). Какво виждаме: Виждаме една дата и една сметка от 274.13 лв. Да ама не - оказва се че сметката е платена един ден преди това, НО системата на бТК - vivacom не е отчела това.!? На тел: 0800 100 и след като чуете оператора, изберете бутон за неплатени сметки (3), защото само на него ви вдигат веднага. На всички останали канали - ще слушате само реклами и как вашето обаждане е от изключителна важност за бТК - vivacom.

След като се свържете се започват въпросите - на кой номер, кой е титуляр и т.н. и се оказва, че оператора вижда платена сметка от предния ден от 162... лв. На въпроса защо те виждат едно, а клиентите - друго - следва мълчание. На въпроса: "След колко време ще бъде пусната услугата?" Отговор - едни казват до 48 часа, други до 3 работни дни.

За съжаление на снимката - календара закрива мястото където пише до 48 часа от плащането.

Изникват куп въпроси:

1. Защо трябва да се чака 48 часа!?

2. Защо за тези 48 часа, не се приспада сума от месечния абонамент, след като услуга не е ползвана?

3. Защо в акаунта клиента вижда едно, а оператора друго? Това не е ли заблуждаваща информация?

4. Защо при поискване на сметката до момента в писмен вид - следва отказ?

5. Защо оплакване може да се подаде до адрес в София, но не до конкретно лице?

6. Защо оплаквния се приемат на факс, но отново без конкретно лице да поема отговорноста за полученото оплакване?

7. Защо договора може да се прекрати - не по рано от изтичането му - през един период от един месец?

8. Защо никой от vivacom не предупеждава клиентите, които са пропуснали, а се спира без предупреждение услугата?

9. Защо в рекламите по билбордовете и други носители се обявяват едни скорости на услугата, а после с дребен шрифт е написано, че скоростта не е гарантирана?

10. Защо в рекламите по билбордовете и други носители се обявяват едни скорости на услугата, а после с дребен шрифт е написано, че става въпрос само за първите три месеца?

11. Защо на някой фирми се назначава акунт мениджър за по-добра комуникация, който се оказва, че е в София

 

Отговор на всички тези въпроси ще търсите, когато станете клиент на vivacom - ЧЕСТИТО!!

бТК са първия оператор, който започна да предлага услугата ADSL - нещо, което в Европа отдавна е познато като услуга, но не и в България.

Масираните рекламни кампании носят нови клиенти, но и проблеми - миналата година имаше период, през който ползването на ADSL беше цяло "щастие".

За да ползвате интернет от бТК - задължително трябва да откриете телефонен пост. Минималната такса е под 10 лв., но си е допълнителна такса.

 

Друг важен момент при подаване на заявка е така нареченото запознаване с Общите условия (вижте повече). Подписвайки заявката - вие се съгласявате, че в едномесечен срок от публикуване на Общите условия в сайта на бТК - те стават задължителни за вас.

Дори договора да е сключен преди една година, публикувайки общите условия на сайта си - вие автоматично се задължавате да следите за евентуално публикуване, защото ако пропуснете момента - можете да се сърдите само на себе си. Никкъде в общите условия не пише, че някой е длъжен да ви уведоми.

При подписване на заявката има клауза, че сте запознати с общите условия, които са публикувани в сайта на бТК. Някой от вас посетил ли е сайта, докато подава заявление? И тук разбира се - вие сте виновни, НО: Минали са две години и вие решавате да прекратите ползването на услугата, след като сте изпълнили договора с бТК. Това може да стане ако случайно сте се сетили, че ако договора ви изтича през май - в рамките на юни трябва да заявите, че се отказвате или да изберете нов план.

Ако обаче пропуснете - по общите условия можете да се сърдите само на себе си.

Говорих с един младеж в бизнес център на бТК на спирката във Варна до ВИНС и го попитах: "Общите условия са публикувани в сайта на бТК , но как ще гарантирате, че няма да ги променяте всеки месец? Примерно другия месец са други - как да докажа какво съм чел, а особено преди година?" Отговора се изрази в: "Ами няма как".

 

Друга интересна подробност в общите условия е една точка, която ви предупреждава, че нямате право да предоставяте на трети лица услугата. Понеже никъде не е ясно кои са тези трети лица - спокойно това може да е съпругата ви, която си е друго лице.

 

Рекламираната скорост също според мои замервания е поне 20 % от обявената - можете да проверите тук. Няма как да докажете, че скоростта ви е по-ниска, защото дори да се обадите на телефона за поддръжка - там ви казват, че примерно ако по договор ползвате скорост от 12 мегабита в секунда, но чрез сайта който ви дадох като линк по-горе засичате 8 - това е нормално. Така твърдят от бТК - щом скоростта е не по-малка от 6 мегабита - значи всичко е ОК. Идва логично въпроса: Защо тогава услугата се рекламира като 12 мегабита и съответно се заплаща?

 

В общите условия са описани глоби и неустойки, които дължите, но никъде не видях какво се случва ако 4 дена нямате интернет - просто си плащате, въпреки че не сте ползвали услугата. Звучи изгодно нали?

 

Ивайло Манахов - гл. редактор


 

 Развитие по темата:

Реших да проверя скоростта на доставяния интернет от бТК чрез специализиран сайт (вижте повече тук)По принцип плащам всеки месец за да получавам ислугата със скорост 12 мегабита в секунда, но се оказва че със сетни усилия резултата е около 8-9 !?

 

На база това доказателство, се обадих на бТК и ги помолих да ми обяснят защо има разминаване. Отговориха, че в Общите условия било написано, че скоростта не е гарантирана. Изниква въпроса: Защо тогава се рекламира скорост за доставка на интеренет 12 мегабита, след като реално би било възможно да е дори наполовина. Представете си, че отивате в магазина - купувате килограм нещо си и след като забелязвате, че обявеното тегло е 40 % по-малко се връщате в магазина и някъде там присъства текст, че теглото не е гарантирано !?

Помолих да изпратят екип, който да провери линията. Действително екипа се появи още на другия ден. Двамата техници ехидно се усмихнаха на модема от 2005 г. и с ентусиазъм се заеха с подмяната. Единия нетърпеливо се оглеждаше къде да пуши, другия се зае с проблема. След тридесет минутна работа връзката беше възобновена и изненада: Скоростта си беше същата :) Понеже техниците не бяха виновни - само им споделих, че ще продължа да ги викам всеки ден, докато не получа това, за което си плащам. Те ме разбраха, след като им направих сравнение с ресторанта: "Представете си, че в ресторанта си поръчвате ракийка 100 гр., но ви носят 70 гр., но плащате 100 гр." Засмяха се и си признаха, че не би им било приятно.

 

Уважаеми дами и господа от бТК, или оправете скоростта, или раздайте на клиентите си по една бутилка с ракия, за да не ги боли толкова, че плащат за нещо, кото не ползват. А за ..... клиенти - викайте техниците, за да оглеждат трасетата и модемите :)

 

Още замерени стойности на ADSL услугата на бТК - vivacom

!!! Ето още една информация за практиката на бТК за плащане сметки на стари - от нови клиенти на бТК.

Вижте повече....

 


Това беше от мен, ако желаете споделете преживявания с бТК. За да коментирате не е необходимо да се регистрирате. Имейла не се вижда от никого.

 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
   1  2 3 » »»

Nasko: 2013-06-30 15:59:26 |

Ползвах интернет на Виваком цели 6 години, а последната година и телевизия. Тази компания обаче не желае да се развива, дори в последната година направо пропадна. Достатъчно е само човек да им погледне офертите за всичко, което предлагат. Скоростите са ужасно ниски, цените прекалено високи. За поддръжката им просто не ми се коментира. Сигнализираш за проблем да речем в събота, те ти отговарят, че най-рано във вторник след обяд имали възможност да изпратят екип. Изключително щастлив съм, че приключих отношенията си с тази компания. Тя разчита единствено на хора, които или просто нямат друг избор, или си нямат представа от интернет, телевизия и т.н. Съветът ми към всички е НЕ ИЗБИРАЙТЕ ВИВАКОМ, в 99% от случаите, който и друг да изберете на тяхно място, ще получите по-евтина и по-качествена услуга!!!

Buinova: 2012-11-03 21:56:13 |

омерзена съм от Виваком. Отсега на всеки ще кажа . Бягайте по далеч оттам. Сключих договор за Виваков Дуо. Интернет и IPTV за 15.90 лв. на 27.09.2012г. Независимо че ме уверяваха от офиса, че ще дойдат след 2 до 3 дни за инсталация, след 4-5 ходения и молби, тел. разговори и т.н. дойдоха техници едва но 09.10. Бях искала да ми се включат два приемника, но не- включиха само един, за другия да си пробием дупка на стената между двете стаи и тогава ще дойдат. Пробихме отвор и се започна едно чакане ходене до офиса, много любезни служителки, но какво от това, само обещания. С хиляда зора най накрая разбрах след 15 дни, че скоростта е 8,8Mbps, крайно недостатъчна да захрани и един приемник. Тук да кажа че заради ниската скорост интернет е слаба тв. просто няма- насечена картина и звук. С констативен техен протокол е документирана скоростта, и лошото е че няма техн. възможност да бъде увеличена защото имали компрометирани връзки в квартала. Но аз какво съм виновна, Вече не искам втори приемник, Преди два дни на 01.10 подадох заявление че искам прекратяване на договора по тяхна вина. Ще имам още ядове. Вече не ми останаха нерви, На практика нямам телевизия от един месец и не знам кога ще се преборя с ВИВАКОМ.Мисля да ходя в понеделник в Комисията за защита на потребителите, но нямам много надежда за помощ от там. Затова казвам на тези, които още се колебаят кой телеком да изберат- БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ ВИВАКОМ

Пейчо: 2012-07-05 15:36:31 |

прочетох и тук оплакванията. преди 5 мин. разговарях на 123, няма да Ви занимавам с проблема ми.господине изчакайте ще проверим.музика и после чуваме ли се?проблема е че вашия нет е 10мб трябва да минете на 15мб. попитах как ще пи го доставят като нямат техническа възможност? отговора е вие все ме контрирате. Може да прекалявам, но се сетих да направя реклама на тех. персонал на БТК или там ВИВАКОМ. при гръмотевица гръмнал модем,отиват (майсторите) и го подменят, но ПЦто не тръгва. Ами сигурно картата му е гръмнала и си заминават. случва се във Варна. обаждат ми се на тел да се чуем и стана на въпрос, попитах за някой неща, казах проверете кабелите и какво ? племеничката ми повикала съученик и се оказало ,че те набутали кабелите да не казвам къде.

стефчо: 2012-06-21 15:47:29 |

ВСИЧКИ АКО СЕ ОТКАЖАТ ОТ ВИВАКОМ НЯМА ДА ИМАТ КЛИЕНТО. ГОЛЕМИ МОШЕНИЦИ СА.

az2: 2012-06-16 14:27:32 |

Обикновено не пиша по форуми, но чоовекът с име "az" да вземе да прочете малко преди да пише, а щом никой не му е направил забележка не знам какво да си мисля.

az: 2012-06-16 14:27:32 |

Само да кажа на автора на темата - скоростта която си измервал всъщност е доста повече от тази която са ти гарантирали - 8Mb/sec първия път, което са 64 мегабита/сек, и втория - почти 2.5 Mb/sec, което са почти 20 мегабита/сек. 1 Mb/sec = 8 Mbit/sec Иначе за другите неща не знам.. сигурно си прав.

Ани: 2012-06-16 14:27:32 |

Бягайте далече,докато е време!Особено от тоя пакет Турбо.Виваком няма технически възможности да ви достави интернет с такава скорост и опитите му да го направи ми съкратиха живота.Бях си на пакет телефон+интернет за 30 лв .на месец.Къде доволна,къде не..Но тъй като не ползвах телефона,а ми трябваше по-висока скорост като включим още един лаптоп,реших да си променя параметрите на услугата.В края на ноември 2010г. подписах нов договор,в който телефона беше на план Минимум,а интернета на Турбо.От този ден бял ден не съм видяла,интернета не само не стана по-бърз,ами вече не мога да си ползвам и скайпа вечер/направо изключва!/.А страниците ги отваря за 5 минути.Теста показва скорост не 20,ами 1,25 mbps?!Пратих вече не знам колко оплаквания,обаждах се поне 10 пъти и на 123,вчера дойдоха и в къщи някакви"техници".От цялата работа ми поровиха в компа, показаха ми някаква табличка,на която пише отгоре Пирели и ми заявиха,че по-голяма скорост от 14 не мога да имам,няма възможност.Но пък ми твърдят,че техния тест само е верен и че за тях няма проблеми.Само дето аз от техните тестове не вдявам нищо и не мога да разбера откъде извадиха тая табличка и дали и какво са мерили!Пред тях направих speedtest.net и скоростта беше под 2mbps.те,обаче на тоя тест не вярвали!Аз пък вярвам,защото,когато той покаже скорост под 2mbps,скайпа ми изключва по време на разговор.Но те направо се изгавриха с мене,че скайп не ми трябва и си заминаха по живо по здраво!А..казаха,че били от Алкател и че само ползват Виваком.Демек:батака е далеч по-голям,отколкото съм предполагала!И положението стана:Надежда всяка тука оставете...пак звънях на оператора,исках телефон на шеф,на него да се оплача,че нямам почти никакъв интернет и нищо не правят.Пратиха ме да духам супата!

наташа: 2012-06-16 14:27:32 |

Господа от БТК ,имам следния въпрос-Преди седмица отивам да прехвърля телефона от името на баща ми,които е починал на името на майка ми,отговарят ми ,че не е възможно защото е сключен договор за 2 години.Преди две,три седмици някоя си Веселка незнам коя от София се е обадила и е сключила договор.Да някои се е обаждал на майками по телефона ,тя е инавалид и е почти на място попитали са е дали ще говори по телефона и тя казала да,след което се обади разтреперана ,че може да са се обаждали от тези измамници по телефона.Господа,искам да питам може ли да се сключва по такъв начин договор и то с мъртав човек,това е срам за Вас като институция.Телефона трябва да го прехвърля на името на майка ми ,отговорете ми какво да направя,при мен са всички документи смъртен акт,епикреза на майка ми и така нататък и ще дойда в София,защото нямам думи ,а увежеемата госпожа или госпожица Веселка да се научи са сключва договори.

наташа: 2012-06-16 14:27:32 |

Господа от БТК ,имам следния въпрос-Преди седмица отивам да прехвърля телефона от името на баща ми,които е починал на името на майка ми,отговарят ми ,че не е възможно защото е сключен договор за 2 години.Преди две,три седмици някоя си Веселка незнам коя от София се е обадила и е сключила договор.Да някои се е обаждал на майками по телефона ,тя е инавалид и е почти на място попитали са е дали ще говори по телефона и тя казала да,след което се обади разтреперана ,че може да са се обаждали от тези измамници по телефона.Господа,искам да питам може ли да се сключва по такъв начин договор и то с мъртав човек,това е срам за Вас като институция.Телефона трябва да го прехвърля на името на майка ми ,отговорете ми какво да направя,при мен са всички документи смъртен акт,епикреза на майка ми и така нататък и ще дойда в София,защото нямам думи ,а увежеемата госпожа или госпожица Веселка да се научи са сключва договори.

Ивайло Манахов: 2012-06-16 14:27:32 |

Като автор на тази статия съм длъжен да ви информирам за нови "бисери" от страна на vivacom. На 25 март около 10 часа, изчистих всички дължими суми и в 15:26 часа - същия ден, получавам следния имейл: Уважаеми г-н Манахов, Бихме искали да Ви информираме, че към настоящия момент имате неплатени задължения в размер на 78,61 лв. Ако още не сте разбрали: vivacom решават по техен си начин кой си е платил и кой не. Напомням случката как миналия август платих сметката си от 56 лв. и жена ми забеляза по-късно, че е на същия телефонен пост, но на друго име. Оказа се, че друг човек преди нас е ползвал поста и ние сме платили неговата сметка. До ден днешен, след десетки оплаквания, парите не са ми върнати лично. vivacom се ослушват и казват, че проучват случая. Да не говорим за стотиците обаждания от фирмата Кофас България, които издирваха същия този абонат преди мен за неплатени сметки. Фирми като Кофас България изкупуват дългове и започват да издирват длъжника. Проблема е, че не съм аз, но те не вярват и звънят непрекъснато. Когато вчера споделих и този факт в офиса на vivacom в Пикадили парк, служителя ми каза: "Ами казвате, че не сте вие и няма проблем". Ами да - какъв е проблема някой да притеснява семейството ти и ти просто да се извиняваш, че не си този когото търсят. Приятно ползване на услугите на vivacom - днес ми изтича договора и се освобождавам от техните екстри, докато не съм платил някоя чужда сметка за 500 лв. Ако искате съвет как да се откачите от vivacom преди изтичане на договора: admin@tangram.bg

   1  2 3 » »»

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии