Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ниската лихва не означава добър заем

Димитър Тафров, търговски директор нa "Creditland":

Илияна Симеонова

Когато хората искат да изтеглят кредит, обикновено гледат лихвите, които предлагат различните банки. Това обаче е неправилно. Трябва да се калкулират всички такси и комисиони, защото невинаги най-ниската лихва означава по-добър кредит, твърди търговският директор нa "Creditland" Димитър Тафров.

 

"Важно е да се обърне внимание дали застраховките се поемат от финансовата институция, дали те са задължителни и има ли възможност клиентът да си ги направи сам. Например при "Райфайзенбанк" застраховката е за сметка на клиента", обясни пред "Демокрация днес" експертът.

Преди да вземат важно решение, като покупката на имот, все повече хора предпочитат да се вслушат в съветите на специалист и търсят помощ от кредитен посредник, смята Димитър Тафров. Фирмата, която той управлява, се е фокусирала върху посредничеството на ипотечни и потребителски кредити, както и заеми за малкия и средния бизнес. Удобството за клиентите е, че могат да осъществяват връзка чрез интернет и да попълнят формуляр за доходите си.

"Като цяло в момента има най-голямо търсене на кредити за покупка на жилища”, смята търговският директор на "Creditland". Според него обаче пазарът ще се развива към заеми за текущи нужди. "Банките все повече ще предлагат възможности да се теглят пари за ремонти. Причината е, че има доста собственици на недвижимо имущество и по-малко ипотечни кредити в сравнение със Западна Европа", категоричен е Тафров. По неговите думи основният риск, който може да предприеме един клиент при избор на ипотечен кредит, е да се промени финансовото му състояние и да стане неплатежоспособен. "Хубаво е, че вече хората, които идват при нас, казват каква сума могат да плащат", разказа Димитър Тафров. Задължение на консултанта пък е да посъветва клиента кое е най-изгодно за него. Не е препоръчително да се избират по-къси срокове, за да се изплати по-голям кредит. По този начин се натоварва клиентът и има голяма вероятност той да не може да си плаща вноските. В такъв случай банките предлагат предоговаряне, което обаче често се изчислява като процент от кредита и е допълнително финансово натоварване.
Голям проблем в момента е делът на сивата икономика. "Има много хора, които не могат да декларират доходите си. В такъв случай и лихвата, която плащат, е по-висока", обяснява търговският директор на "Creditland". Неговото впечатление обаче е, че тези клиенти имат добри доходи и нямат затруднения с изплащането на вноските. По неговите думи основните им клиенти са хора с висше образование, които нямат достатъчно време, за да разгледат всички условия. Идват и такива, които искат да се уверят, че са направили правилната преценка. Средно се търсят кредити на стойност от 60 000 лв., които се изплащат за срок от около 25 години.
Според Тафров инвеститорският интерес към недвижими имоти в България остава, дори се е повишил през последните месеци.

Етичният кодекс ще спре подвеждащите реклами

Според Аник Ламберт, генерален секретар на Европейската ипотечна федерация, ако финансовите институции в България искат да останат конкурентоспособни, те трябва да приемат Европейския кодекс за етично поведение на банките. Той ще помогне главно на потребителите, тъй като чрез него трезорите се задължават да обявяват всички лихви и такси по кредитите, които отпускат. Според Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет на "УниКредит Булбанк", някои от участниците на пазара са много агресивни и ще бъде доста трудно те да бъдат накарани да приемат този кодекс. За момента той е приет от 4000 кредитни институции в 19 страни - членки на ЕС, и е общ за всички страни - членки на съюза. Приемането на етичния кодекс на банките е доброволно. По думите на г-н Ламбер проблемът е, че са необходими 18 месеца от подписването на договора до неговото въвеждане в изпълнение. "Затова ние се опитваме да убедим новите страни – членки, да го приемат, както правим и в България", каза генералният секретар на Европейската ипотечна федерация.

 

Източник: "Демокрация днес"

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии