Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Жилищните имоти в Гърция не са засегнати силно от кризата.Въпреки очакванията и въпреки икономическите проблеми на страната, жилищните имоти в Гърция се оказаха почти незасегнати и отчитат минимален спад в цените.

 

Цените на жилищните имоти в Гърция започват от 50 хил. евро за неголям апартамент. Вила в близост до морето, може да се закупи за няколкостотин хиляди евро. Но вила на пъва линия до морето, напук на кризата струва от един милион евро нагоре.

 

За гръцкия пазар на имоти трябва да се знае, че при покупка, цената на имота може да се окаже с 10-15% по висока, от заявената ат продавача.

 

 

Причините са следните:

 

 Гръцкото законодателство задължава при сключването на сделка да участва адвокат, чиито услуги по принцип се оценяват на 1% от стойността на обекта.

 

Необходимо е също да се плати данък за прехвърляне на имота, който е в размер от 9 до 11% от кадастралната стойност. Без него нотариусът няма да оформи договор за покупко-продажба, което означава още 1,5%.

 

След приключване на сделката също е възможно да възникнат допълнителни проблеми и разходи, предупреждават специалисти от компании за недвижими имоти работещи на гръцкия пазар.

 

Оказва се, че в Гърция най-сериозните подводни камъни при покупката на имот са свързани с разрешителните за строителство. Към днешна дата в Гърция много малко обекти са построени съгласно кадастралния план. Има практика, ако е получено разрешение за строителство на жилище с площ 200 кв. м, на негово място да се построи имот с 400 кв. м. Ако има разрешение за два етажа, се строят три, обясняват специалистите.

 

Над 50% от имотите в Гърция са построени в нарушение. Ако обект на сделка е един от тях, може да се наложи да бъдат пререгистрирани разрешителните документи, което означава нови разходи. Препоръката е добре да се проучват документите.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии