Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Жилище в България струвало 30 годишни заплати


Заплатите от почти 30 години са нужни на един средностатистически българин, за да си купи жилище. Това подрежда страната на дъното на класация за ЕС за това колко струва на местните жители да се сдобият със свой дом. Относително най-малко разходи имат датчаните - едва за 5.3 години.

Изчислението на популярния европейски сравнителен сайт за имоти “Пропераци” (Properazzi) за България е направено при средна годишна заплата 1884 евро (почти 3800 лв.) и усреднена цена за най-търсените жилища 54 570 евро, пише в. “Дневник”.

За британците, които се оплакват, че у дома им е много скъпо и са привлечени от цените в България, са нужни 9 годишни заплати, за да си купят къща на Острова. При тях пресмятането е направено при над 38 500 евро заплата и 345 хил. евро цена на имота.

“По медиите се тръби, че британците едва смогват да си купят нещо, но данните сочат съвсем друго. Цените наистина са високи, но да се изкатериш по имотната стълба във Великобритания е далеч по-лесно, отколкото в много други държави, може би само с изключение на Скандинавия и Германия“, коментира шефът на “Пропераци” Яник Лакло.

След датчаните с 42 хил. евро заплата и 221 хил. евро цена на жилище следват шведите и финландците, които могат да си купят имот срещу 5.4 и 5.5 годишни заплати. От “стара” Европа най-трудно е в Испания - там са нужни 12 годишни заплати, което е по-зле дори от Чехия (11). В златната среда са Белгия и Ирландия.

Западната преса представи проучването като пример за сериозните разлики в цените на имотите в ЕС, но и като потвърждение за огромното разминаване в доходите на гражданите му.

Украински журналисти пък коментират, че на фона на шеметните цени в Киев един гражданин на Украйна ще трябва да работи повече от продължителността на живота си, ако очаква да си купи жилище само срещу заплатата.

Източник: www.expert.bg

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии