Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Започна строежа на завод за автомобили в България


Делегация от водещи мениджъри на най-голямата частна компания в китайската автомобилна индустрия “Грейт Уол” пристига в България във втората половина на октомври. Компанията е акционер в “Литекс моторс” АД заедно с “Литекс комерс”.
“Литекс моторс” осъществява един от най-грандиозните проекти у нас след 1989 г.-строителството на автомобилен завод с площ от 429 дка до с. Баховица, северно от Ловеч. Колите, произвеждани в него, ще са с марка LMC- наименованието идва от “Litex Motors Corporation”.

 

Програмата на китайците е фирмена тайна към момента. Най-вероятно те ще посетят терена за завода, където от седмици градежът на съоръжението вече е в ход.
Според Радослав Димитров от “Литекс моторс” в момента в местността Корудере край Баховица работници на фирма “Аква Груп”-София, извършват началните изкопни дейности. Предстои до края на октомври избор чрез конкурс на главен изпълнител на проекта.

 

При старта на проекта шефът на “Литекс комерс” Гриша Ганчев заяви, че първоначалната инвестиция в завода ще е 80 млн. евро, а на по-късен етап ще надхвърли 300 млн. евро.
В завода ще работят до 1800 души, от тях 400 ще са експерти от Германия, Япония, Южна Корея, Китай и Италия. Заради очакваните трудности по набирането на квалифицирани кадри се планира да бъдат въведени специализирани програми за обучение на работници и инженери в ловешката Професионална гимназия по механоелектротехника и в Техническия университет.

 

Планира се заводът да заработи до 18 месеца. За градежа му предимство ще имат местни фирми, а оборудването ще е китайско и корейско.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии