Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ЗАМЕНИТЕ С ГОРИ - НЕУВЯХВАЩАТА СТРАСТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Прословутите замени на терени, благословени от Държавната агенция по горите (бившe Национално управление по горите), бяха поспрели миналата година (поради наложения временен мораториум, а не заради задоволен апетит). Но преди няколко месеца новото й ръководство, оглавявано от човек на БСП - Стефан Юруков, постави своеобразен рекорд в областта на замените и засенчи дори предишните управници от квотата на ДПС в бившето Национално управление по горите в Министерството на земеделието и продоволствието.
А пък откакто коленете на това правителство "поомекнаха" след европейските оценки и висшите държавни чиновници осъзнаха, че нямат много време за осребрят престоя си във властта, напънът за замени се ускори чувствително.

И макар че привидно тази работа става вече "прозрачна" и повечето разпоредителните сделки се публикуват на сайта на агенцията, за запознатите с тази "материя" лъсва истината, че

лапането започна отново

Ако проследим замените на гори от началото на годината, ще констатираме, че интересът към тази форма на "управление" на държавни горски имоти е стигнал своеобразен връх на 30 април тази година. На тази дата с изключителна експедитивност са издадени осем заповеди за промяна на такава собственост.

Първата е под № 752. С нея ДАГ предоставя 207.382 дка частна държавна собственост в района на Държавно лесничейство (ДЛ) "Бургас", срещу които получава 927.266 дка, които са частна собственост и са в други райони на страната. Според официалната информация от агенцията,"извършената замяна е в съответствие с изискванията на нормативните документи, регламентиращи тази дейност, като държавните интереси са защитени, предвид следните обстоятелства - залесената площ на държавния горски фонд ще се увеличи със 719.884 дка, а площта на иглолистните насаждения - държавна собственост, ще се увеличи с 32.373 дка, а тази на широколистните - с 687.511 дка. Площта на земите за залесяване и на недървопроизводителните горски площи от ДГФ ще намалее с 27.548 дка, което е благоприятно от гледна точка на запазване на лесистостта в ДГФ и намаляване на бъдещите разходи за залесяване. Държавните имоти са с по-ниска стойност и на основание чл.15б, ал.6 от Закона за горите държавата не дължи заплащане за разликата между предлаганите и исканите имоти в размер на 55 479.88 лв., която остава в полза на държавата".

Да се зачуди човек - кой е този будала бизнесмен, който иска да прави подаръци на държавата... Обяснението обаче идва от факта, че предоставените горски терени са разпръснати на територията на държавни лесничейства "Тетевен", ДЛ "Рибарица", ДЛ "Плачковци", ДЛ "Габрово" и ДДивС "Росица"... Според еколозите бизнесменът също е ясен - Тодор Батков, известен покрай другото с "помощта", която оказва на сега управляващите.

В същия ден е издадена и заповед № 754. Тя разпорежда замяната на 293.794 дка частна държавна собственост в землището на гр. Обзор, община Несебър, срещу площ от горския фонд в размер на 2 897.202 дка, но частно притежание. Тези терени са в землището на с. Топола, община Каварна, в териториалния обхват на дейност на ДДивС "Балчик" и в землищата на гр. Средец, с. Проход и с. Вълчаново, община Средец, в териториалния обхват на дейност на ДЛ "Средец".

Следващата заповед е с № 755 и с нея ДАГ се разделя с 421.878 дка в Несебър срещу доста по-голям, но компактен терен (3 818.346 дка) по чукарите.

Със заповед № 756 в частни ръце преминават 282.784 дка от лесничейството в Балчик, а държавата получава 2 983.845 дка частни гори, но във Видин,Троян,Белоградчик,Чупрене, Тетевен и Черни Осъм. На новооткрития терен друг известен бизнесмен - според нотариалния акт това е Красимир Гергов, вече е на път да построи голф игрище за чудо и приказ.

Петата заповед, издадена в този ден, има № 757. При нея 1 330.508 дка частна държавна собственост в Боровец са заменени срещу 10 198.777 дка в ...Своге". Ако си мислите, че тук става въпрос за случаен човек, сте се объркали. С терените в зимния курорт пък се е облажил близкият до ДПС енергиен бос Христо Ковачки. Останалите четири замени са горе-долу идентични. Запознати с терените разказват, че са несравними като местоположение и възможности за развитие.

Няколко дни по-късно - на 10 май 2008 г., са извършени още две интересни замени. При първата 100.180 дка в Пампорово отиват при частници, а те на свой ред предоставят на държавната агенция 258.526 дка, разположени на територията на ДЛ "Средец", където и да е това. С втората заповед пък 157.631 дка в района на Държавна дивечовъдна станция "Несебър" са заменени срещу 783.088 дка в териториалния обхват на дейност на ДЛ "Средец" и ДДивС "Балчик".

След по-малко от 10 дни със заповед № 946 от 19 май са направени две замени. Терен от 707.637 дка от лесничейството в Старо Оряхово до Варна(недалеч от морето) е заменен за 1780.836 дка, разпръснати на териториите на шест лесничейства из Стара планина. Другата заповед от този ден предоставя 84.594 дка в района на ДЛ "Витошко - Студена" на частно лице, а то се отплаща с 97.513 дка, разхвърляни в землищата на селата Кирчево,Лесидрен, Шипково и Терзийско. И тук за новия терен са готови проектите за новото жилищно селище, назовано Delta hills.

Следват няколко по-неатрактивни замени, които пропускаме. Така до 4 юли, когато (със заповед № 1280) 88,001 дка гори и земи от държавния горски фонд в Разлог стават собственост на неизвестен за нашите информатори късметлия. Той пък дава на агенцията 296.600 дка в ...Белоградчик. В тази сделка, според официалната информация, новият собственик на терените край Разлог е доплатил цели 9049.98 лв., каквато е разликата в оценките... Очевидно разрастването на ски туризма в Пирин и невъзможността Банско да побере повече мераклии са направили и Разлог търсено място В същия ден 94.497 дка в Разлог преминават в ръцете на частници срещу щедро предоставените от тях цели 239.807 дка. Те също са събирани в голям район - край Чупрене,Чипровци,Белоградчик и Видин.

Отново на 4 юли 8.530 дка до Варна стават собственост на избран заменител срещу стотина дка , но в околностите на... Черни Осъм. Събирането на терени се оказало, обаче недостатъчно - "клетият" частник доплатил цели ...24 306 лв. разлика, за да финализира сделката.

Инвазията със замените не свършва тук

Със заповед №1218 от 26 юни 2008 г. са заменени 76.958 дка гори и земи от държавния горски фонд, частна държавна собственост, в района на Държавно горско стопанство "Царево"( до Бургас), а срещу тях горските получават 1924.152 дка в ...гр.Лъки.

Същия ден нови 7.852 дка в Несебър са заменени срещу 245.843 дка, но в Мездра.

Очевидно и този ден в държавната агенция се е работило здраво, защото заповед с №1220 предоставя 93.137 дка частна държавна собственост в Разлог на частно лице, което й дава в замяна 101.701 дка в Монтана и Белоградчик.

Следващата заповед от този "изнурителен" трудов делник в агенцията е направо умопомрачаваща. Ако човек се вгледа в декарите, изброени в нея, ще си каже, че горските са направили удара на живота си, защото са придобили 109.019 дка, а са преотстъпили 4.052 дка частна държавна собственост. Само че в единия случай става въпрос за затънтени терени около Луковит, Тетевен и Плевен, а в другия пък - за Балчик.

Едва ли бихме могли да опишем всички замени от началото на годината, освен ако нямаме амбицията да ги изброим в книга. Част от тях предизвикаха гнева на гражданското сдружение "За да остане природа в България". Негови представители са проследили, че терените, които при самите сделки все още се водят като гори, много бързо променят предназначението си и се застрояват. Природозащитната коалиция се обяви срещу тази практика и настоя да не се допуска промяна на предназначението на горите във вече заменените терени. Еколозите дори заподозряха, че освен всичко друго в новия бум със замените участват "спонсори" на съответните партии и управляващи лица, от които зависи да се даде ход на сделките. Коалицията дори изпрати жалба(на 16 юли) до Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия за нерегламентираната държавна помощ на крупни горски инвеститори. В нея се казва, че Държавната агенция по горите отказва да наложи нов мораториум върху замените, какъвто беше обявен и действаше до края на април 2008 година.

Еколозите твърдят, че замените са в полза на бизнесмени от рода на Красимир Гергов, Тодор Батков и Христо Ковачки. Мотивът да се извърши това е да се "увеличи" икономическата стойност на придобития държавен горски фонд, като се застроят терените. Известни са проектите за ски курорта Супер Перелик, за голф игрища и жилищни зони за по 20 000 души. Експертите на Коалицията "За да остане природа в България" предлагат няколко решения на проблема в свой проект за изменение на Закона за горите. Те настояват за пълно премахване на законовото основание за замени на гори, въвеждане на забрана за промяна на предназначението на заменени гори за период от пет години или възможност за продажба на гори чрез търг. Техният проект за съжаление все още не е внесен за обсъждане в Народното събрание.

Това също едва ли учудва някого, като се има в предвид колко подобни случаи потънаха в забвение. Нека припомним огромните далавери, които медиите от години изнасят в общественото пространство. Отдавна стана ясно, че крайбрежни гори по Черноморието са раздадени по изпитаната безнаказана схема на "заменките" на впечатляващата цена 6 лева за квадрат. Рекордьор беше бившият министър на земеделието и горите - Нихат Кабил, за когото отдавна е известно (случаят бе подробно разискван по време на парламентарния контрол), че е направил 57 "замени" с горски масиви - все по Черноморието, които по-късно се оказаха със

променен статут заради "бизнес интереси"

Да припомним и случая (за който в."БАНКЕРЪ" писа) за заменените на гори в района на село Паничище. Там инвеститорът "Рила спорт" АД разработи проект за ски курорт на територията на Национален парк Рила. На 14 юли 2005 г. "Рила спорт" АД, представляваща офшорна компания, придобива имоти от държавния горски фонд с площ 450 дка, оценени на 824 528 лева. Случайно или не, придобитите имоти са разположени на ключови за развитието на курорта места - в непосредствена близост до с. Паничище, по протежение на незаконно строящия се в момента път от с. Паничище до хижа Пионерска и в непосредствена близост до незаконно изградените (според екологичните организации) ски писти и лифт в района на х. "Пионерска".

В резултат на замените "Рила спорт" АД стана дори собственик на земята под част от деривацията Джерман-Скакавица, захранваща София с вода, както и собственик на земята под сгради и хижи на трети лица, включително и под хижа "Пионерска". Освен чрез замени "Рила спорт" АД придобива под формата на "подаръци" и общински гори с цел да ги застрои. Проверка на Окръжна прокуратура - Кюстендил, разкрива, че през 2004 г. "Рила Спорт" АД е сключила с община Сапарева баня разпоредителна сделка за 200.6 дка гори в обхвата на с. Паничище срещу "задължението" дружеството да вложи 2 800 000 лв. в проектирането, изграждането и рехабилитацията на общински инфраструктурни обекти (или по-скоро обекти от ски курорта).

Еколозите разказват и други случаи за хора, успели да се доберат до благоволението на горските власти. Един от тях е варненският бизнесмен Искрен Данев. В ролята си на физическо лице той успява да получи (на 8 август 2005 г). от тогавашното Национално управление по горите (НУГ), управлявано от Илия Симеонов, 17 дка в местността "Черноморец", община Варна, оценени на 447 059.10 лв. срещу собствените си 17.028 дка в с. Голица, община Долни Чифлик. Личните му декари са оценени на 33 516.08 лв. и той заплаща разликата от 413 534.02 лева. С други думи, ползва смешните държавни оценки, за да се сдобие с апетитни терени край морето. Очевидно тази "търговия" се е усладила на Данев, защото на 12 май 2006 г. той успява да спазари нова замяна. Този път в компанията на съпругата си Ирена Нешовска и на приятеля и съдружника си в няколко фирми - Цветан Атанасов и на съпругата му Драгостина Манасиева-Атанасова. Четиримата придобиват от НУГ правото на собственост на 34.987 дка в с.Самотино , община Бяла, оценени на 313 042.92 лв., а в замяна дават два имота - един от 30 дка в с. Стара речка, община Антоново, и друг от 11 401 дка в с. Стойново, Антоново. Двата имота имат изключително ниски оценки (общо 26 652.65 лв.) и затова заменителите доплащат на НУГ 286 390.27 лева.

"Замените" на Данев продължават, но вече в "сътрудничество" с Министерството на земеделието. Бившият министър Нихат Кабил прехвърля 43.990 дка в землището на с.Засмяно, община Аксаково, до Варна на фирма "Ларго Бул" ООД (където Искрен Данев е съуправляващ) срещу имоти в с.Сопрец ,Търговищко - 20 дка, в с. Осен, Търговищко (10 дка), в с. Кошничари, Търговщко (12.500 дка), три имота са в с. Друменва, Шуменско (12 дка, 13 дка и 12 701 дка). Последният предоставен имот е в с. Боян и е 14.995 дка. Ако човек се зачете в оценките на заменените от Данев имоти, ще види, че те са изключително ниски и очевидно става дума за пущинаци, срещу които обаче бизнесменът е получил доста земи със сериозно значение в близост до морската ни столица.

Другият избран фаворит на управляващите е активистът на ДПС Иса Сали Феим, който общува с властта чрез няколко фирми. В парламентарно питане Евдокия Манева от ДСБ се поинтересува на какво основание 287 дка в района на нос "Калиакра" са заменени срещу земи и гори в Шуменско, собственост на фирмата "Киа Сали Феим". Естествено, отговорът на бившия министър на земеделието Нихат Кабил беше оплетен от цитати на нормативни документи, които разрешавали това да се случи.

Сали е участвал и в други "замени". На 24 октомври 2007 г.чрез фирмата си "Екофрут" той е получил окрупнен терен от 2908.977 дка в с.Брестница , община Тервел, с оценка 2 005 373 лв., а срещу него е предоставил 3376.654 дка (оценени на 2 008 188 лв.), но разпръснати на много места из цялата страна. Очевидно той е добре запознат с всички възможности за привличане на средства от държавата, защото не пропуска да се включи във всички програми за подпомагане на бизнеса у нас. Така например името му фигурира в списъците на хората, получили средства по програмата "от социални помощи към осигуряване на заетост". През фирмата си "Екофрут" Сали получава 91 800 лв. за 50 човека чрез "ИСМ 91- Иса Сали" в Тервел - 27 540 лв., а от Шумен (община Хитрино) - още 25 704 лева.

Междувременно горите ни изчезват за сметка на бъдещите курортни селища, а за еколозите остава само възможността да роптаят.

И макар че сега правителството се пече на жаравата, с която Брюксел го посипа, е трудно да се повярва, че нещата ще спрат. Може би ще се позабавят, но до наближаването на следващите избори, когато партийните каси отново трябва да се пълнят...

Източник: Банкер

 


 Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии