Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Заливат ни с нелегални китайски мебели !!!Нелегален внос на евтини китайски мебели притиска българските производители, които от пролетта насам регистрират рязък спад на оборотите си, съобщи Калин Симеонов, председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Те не са толкова лоши по качество и в магазините пристигат значително по-евтини, защото за тях не се плащат никакви данъци и такси. Страната ни не прави изключение от тенденцията в целия Европейски съюз, където половината от вносните мебели пристигат от Далечния изток. След Китай по внос в общността се нарежда Виетнам, сочи статистиката на ЕС.
 

Родните производители вече са регистрирали 40 на сто спад в производството и около 35% намаление при търговията с мебели. Това на практика означава, че все още се продават стоки, произведени преди да започне икономическата криза. Има намаление на вноса с 40 на сто, а износът се е свил с една трета. Тази картина е сравнително благоприятна за нашите производители, които все пак успяват да правят експорт, отчете Симеонов.
 

Цените на мебелите у нас са намалели с 20-25 на сто според експертите от бранша. Въпреки че няма официално обявени фалити, много предприятия сега са на границата на затварянето. Изпълняват само по няколко единични поръчки и очакват съживяването в цялата икономика. В бранша често се работи по поръчки, за които не се издават никакви фактури, а майсторите вземат парите на ръка, съобщи още Симеонов. Това увеличава допълнително размера на сивия сектор в този традиционен за страната ни отрасъл.
 

Първите сигнали на кризата са усетени в дървопреработвателната промишленост, която е силно свързана със строителството, съобщи още Симеонов. Не можеше да остане без последици нездравословният растеж в отрасъла, където се изляха спекулативно много пари. Фирмите от дървопреработвателната промишленост имат сега сериозни проблеми заради намалялото изграждане на сгради в страната.
 

Въпреки негативните тенденции през миналата година над 50 процента от фирмите в дървообработващата и мебелната промишленост у нас очакват увеличаване на оборотите през 2009 г. с 5 до 15 процента. Около 30 на сто от компаниите смятат, че ще запазят сегашните си обороти, и само около 5-6 процента очакват спад.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии