Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

За надценените имоти

Една огромна част от българите, притежатели на имоти, чакат датата 1 януари 2007 г., за да пуснат в продажба своите имоти с надеждата, че ако България бъде приета в ЕС, цените на имотите ще се покачат още повече. По мнение на управители на една голяма част от водещите агенции за недвижими имоти и според някои българи, живеещи зад граница, това няма да стане. Доводите им са съвсем ясни: цените на имотите в страната ни са доста високи и в някои сегементи те не само че няма накъде да се качват, но има накъде да падат. Тази информация е особено важна за собствениците на тези над 700 000 панелни апартамента, които се колебаят да вземат решение за тяхната продажба. Най-вероятно на 1 януари 2007 г., когато отворите страниците на вестника, няма да видите как изведнъж цените са тръгнали нагоре, особено тези на панелките, а дори след първите няколко месеца е твърде вероятно цените им да спаднат. Оставяме настрана разсъжденията за липсата на логика за покачването на цените на имотите в България спрямо никаквото покачаване на средната работната заплата, защото темата е доста дълга. Пазарната логика търсене и предлагане, също не е каквато трябва да бъде, за да са такива цените. Тогава на какво се крепят те, на митове?
Мит ли са чужденците, които ще дойдат с торбите с пари да купуват нашите 30-годишни панелни апартаменти, понеже страната ни ще бъде приета в ЕС.
Определено са мит, защото те биха инвестирали средствата си в нещо, което си заслужава, а само като видят фасадата на някой блок в старата част на Младост, строен през 60-те години, биха се отказали от предстоящия оглед. И не само че не биха купили панелката за 35 000 Е, а най-вероятно не биха го направили и за 15 000 Е по-малко.
Истински бум предстои в предлагането на имоти след първото тримесечие на идната година, защото тогава наистина всички митове за ордите от чужденци, купуващи всичко българско, ще бъдат разбити. Тогава всички ще се убедят, че логика за покачване на цените няма и няма да има, а който иска да продаде панелката си за 70 000 Е просто ще остане с празни ръце. Най-вероятно предлагането на имоти за продажба, след като илюзиите бъдат окончателно разбити, ще надмине и най-смелите очаквания точно след 12 месеца.
Ще се покачат цените на луксозните имоти, както и на офисите, които се помещават в офис-сгради, и за които към момента има известен дефицит, а търсенето е сериозно. То най-вероятно ще се увеличи след година, когато ще бъдат променени условията за наемане и купуване на офиси в жилищни сгради. Ще има положително развитие и на пазара на земеделски имоти, които на места в момента се продават за стотинки на кв/м.
За надценените имоти и за панелките новините няма да бъдат добри. Надценените имоти са тези, които се продават от повече от една година и интерес към тях няма, което значи, че ако цената им не спадне, те едва ли ще бъдат купени от някой, пък било то и след още една година. За панелките вече стана дума, а съветът към собствениците на панелки е: продавайте ги сега, преди разликата им с цените на новото строителство да е станала огромна.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии