Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Всеки трети продавач на имот с финансови проблеми

                                                  
32% от хората, които продават имоти в момента в България, искат да се разделят с тях възможно най-бързо, защото изпитват финансови затруднения.17% от продавачите имат проблеми с изплащането на ипотечните заеми и затова са склонни да премислят офертите си. Много от тях актуализират цената на всеки две седмици и дори всяка седмица. За разлика от предишните години съвсем малка част от от продавачите изчакват повече от месец, за да преразгледат ценовото си предложение.
Понижението на цените на недвижимите имоти ще продължи и през втората половина на годината, а спадът ще е в рамките на 10-15%. През първото полугодие на 2009 г. жилищата в България са поевтинели средно с 23% спрямо последните шест месеца на миналата година. В момента цените на новите жилища са с около 300 евро над себестойността.
Брокерите отчитат известно раздвижване на пазара в момента и заявяват, че сега секупува най-евтино, но очакват летните месеци да донесат нов спад на сделки. Купувачите разчитат предимно на собствени средства и едва 30-40% от сделките се сключват с някакъв вид кредитиране. Интересът към новото строителство клони към нулата. Подобни сделки са вече под 20% от общия обем реализирани продажби. Цените при новото строителство са и с най-голям спад.
В Централна и Източна Европа необслужваните кредити към банките могат да скочат до 20% от всички раздадени заеми, се казва в анализ на Австрийската централна банка. Това ще стане, ако кризата се задълбочи през 2009 г. и продължи и през 2010 г. В момента в България по данни на БНБ делът на лошите кредити е към 6%.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии