Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Висока ли е комисионната на агенциите?

С настоящата статия не поставяме агенциите под общ знаменател, а напротив – опитваме се да ви предпазим от случайни играчи, които могат да ви изненадат. По принцип с агенциите, които рекламират в списанието се опитваме да въведем определен ред, но в крайна сметка не бихме искали да поемаме отговорност за останалите.

Често коментирана тема е комисионната, която агенциите за недвижими имоти получават за посредническата си дейност.Тя е и причината за изостряне на отношенията между брокера от една страна и продавача и купувача от друга. Във Варна агенциите обявяват между 2 и 3% комисионна върху цената на имота за извършваната от тях работа.

В повечето случаи продавачът е в по-изгодна позиция от купувача, защото в повечето случаи не плаща комисионна, а често участва и в така нареченото „надигане на цената”. Това представлява следната операция: Имотът е оценен от продавача на 40 000 Е. С устна уговорка той се разбира с агенцията официално да обявят на 45 000 Е и ако стане номера – агенцията прибира 5000 Е. Ако се наложи – агенцията има накъде да лавира, защото в повечето случаи купувачът дори ей така за спорта е готов за пазарлък.

Следва прибиране на комисионна и от купувача, защото му е намерил желаното жилище и така се получава сума от няколко хиляди евро. Разбира се не всяка сделка изглежда така и не всяка агенция прибягва до подобни манипулации.

    Друг използван трик от агенциите е да обявят цената на имота такава, каквато е обявена от продавача. Когато сделката е в ход и видят, че интересът е повишен - те обясняват, че техните 2-3% се плащат допълнително. Това създава трудности и поставя в неудобно положение хората, търсещи жилище. Лесно е да се изчисли сумата, тя обикновено започва от 1500 Е, трудно е да я извадиш от джоба си, след като въобще не си я предвидил.

    Тези и други подобни ситуации са ежедневие на пазара за недвижими имоти, защото на него липсват ясни правила. Регламентът ще доведе до прозрачност и сигурност, както и до доверие сред участниците на пазара. Това е необходимо за извършване на професионална работа на коректни партньори. Вероятно една от причините за хаоса и неуредиците на пазара сме самите ние, нашият манталитет. Свикнали сме с идеята, че знаем всичко, можем всичко и разбираме от всичко. Но тук се замислете – залогът е прекалено голям! Не става въпрос да зашиете скъсаното копче на ризата си. Говорим за вашите спестявания или за кредита, който ще изплащате в близките  25-30 години.

Помислете! Не се захващайте с нещо, което не разбирате, а потърсете професионална помощ, за да сте сигурни и спокойни. След като не познавате материята и същността на работата, може да се сблъскате с всякакви ситуации, за които не сте подготвени. Никой не е застрахован от нелоялни партньори. Обърнете се към брокер, който знае какво прави. Иначе има голяма вероятност да дадете всичките си пари за жилище, за което в последствие разбирате, че притежавате съвместно с още един или двама души. Продава се наследствено жилище от човек, който го прави без съгласието на другите собственици, а на вас кой да ви каже за този факт?

    ИМОТ  ДНЕС  ви съветва: потърсете брокер. Той си знае задълженията, познава документацията до финализирането на сделката. С негова помощ ще избегнете описаната по-горе ситуация. Той е един вид застраховка за вашите спестявания. В същото време си отваряйте очите, защото и агенциите, които членуват в НСНИ и ВАНИ могат да ви подведат.

Читател на списанието сподели с нас и ни показа доказателства за следното: Купува имот с посредничеството на агенция член на НСНИ и без да влизаме в подробности в този брой, вече половин година купувачът, който добросъвестно е платил цялата сума на продавача и цялата комисионна на агенцията, не влиза във владение на имота. 

Ивелина Бошнакова


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии