Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Великите изобретения на човечеството: Редосеялка

1701 г.

 

ПОЛСКИТЕ РАБОТИ ВЪВ ВРЕМЕТО НА МЕХАНИЗАЦИЯТА

 

Земеделието, дълго време държано встрани от техническото обновяване, въпреки че е един от стълбовете на икономиката, на свой ред се възползва от прогреса. Така, с появата на първите земеделски машини, са отхвърлени вековни практики.

Изобретена през 1701 г. редосеялката на Джетро Тъл е първата земеделска машина на модерното време. Нейното изобретяване е своего рода увод към великата революция в земеделието, която разтърсва Европа през втората половина на ХІХ век. Защо тази революция идва така късно, когато според логиката земеделските техники би трябвало да бъдат усъвършенствани първи в селскостопанска Европа? Причината е в особената организация на полските земи и се дължи на факта, че ограждането тук не се прилага.

 

/ ОТ СВОБОДНА ПАША КЪМ ЗАГРАЖДЕНИЯ

 

Традицията на обработваеми полета без заграждения се отнася към късното Средновековие: хилядолетие селските ниви не са разделяни с бариери или плетове. След прибиране на реколтата земите се оставят за свободна паша на стадата, които се изхранват със слама и бурени, а в замяна торят земята с изпражненията си. Това задоволява всички, докато се прилага класическата система на производство и не се търсят новости. Но прогресивните земеделци започват да страдат от отсъствието на заграждения, защото искат да отглеждат нови фуражни видове (детелина, люцерна), но стадата идват и опасват техните култури. Тези нови видове са в състояние да увеличат едновременно ръста и продуктивността на стадата, както и да получат от тях повече и по-качествен тор. Идва време омагьосаният кръг в не заградените полета да бъде преустановен.

 

/ ЗАГРАЖДЕНИЯ 

 

От началото на ХVІІ век в Англия се забелязва напредък в посока заграждане на нивите. Той завършва с небезизвестния закон за загражденията (Enclosement Law) през 1760 г. Това означава бърза рационализация на английското земеделие, докато методите на континента още изостават. Главна последица от въвеждането на закона е заинтересоваността от концентрация на обработваемите земи, тъй като отпада опасността от опустошения, както при свободната паша. Освен това машините, неизползваеми в дребното разпокъсано земеделие, могат ефикасно да се използват в големите търговски ферми. Започва ерата на земеделските машини.

 

/ ПРОИЗХОД НА РЕДОСЕЯЛКАТА

 

В този контекст изобретението на Джетро Тъл изпреварва времето си: то показва ранна загриженост за икономия на работна ръка, идея, която ще е характерна за Англия през следващия век, в нейните доминиони (Австралия, Нова Зеландия, Канада) и най-вече в Съединените щати. Но редосеялката на Джетро Тъл, изобретена през 1701 г. е оповестена едва през 1731 г., когато излиза неговата книга „Horse-Hoinq Husbandry”. В принципа на апарата, описан в нея, няма нищо ново, той може да се отнесе твърде назад във времето.

 

Една полуавтоматична сеялка е описана в имперския речник „Kanq-ku” от 113 г. пр.н.е. Става въпрос за ръчна количка с едно колело и с фуния, от която зърното през вертикална тръба пада в браздата, изорана от колелото. Падането на семената се регулира от ръчна веялка, поставена направо на дъното на фунията.

Този апарат с леки изменения се използва в целия древен свят и е известен под името количка за сеитба в средиземноморския басейн през ХVІІ век.

 

/ ЕДИН НОВ МЕХАНИЗЪМ

 

Редосеялката на Джетро Тъл е истинска земеделска машина, която има вътрешен подвижен механизъм. Това е апарат, разпределящ семената с голяма точност, което осигурява равномерно израстване и узряване на културите, както и еднородна реколта. Тя позволява семената да се засяват в редове, противно на сеенето „на всички ветрове”, да дава по-добре проветрявани и осветявани растения, по-силни и по-малко подложени на болести.

Сеялката за жито, която е характерна сред различните модели, създадени от Тъл, засява едновременно три реда зърно и се тегли само от един кон.

Сред първите, които се интересуват от методите на Тъл, е Волтер, който ги прилага в своето имение във Ферне. Но предимствата на тези методи се изявяват само върху големи площи, засети с една и съща култура. Така Северна Америка много скоро предоставя идеалния терен за изпитване на новите агрономически техники.

 

 < ПЪРВИ ЗЕМЕДЕЛСКИ МАШИНИ >

 

> 1701 г. Джетро Тъл изобретява прототипа на съвременната редосеялка.

> 1786 г. Ендрю Мейкъл създава първата ефикасна вършачка (за отделяне на плявата от зърното). 

> 1800 г. Джоузеф Бойс получава патент за механична жетварка; Робърт Селмън създава прототипа на съвременната сушилня (за сушене на сено).

> 1803 г. Робърт Рансън въвежда техника на самонаточване на лемежите на чугунените плугове.

> 1826 г. Патрик Бел конструира първата наистина ефикасна механична жътварка.

> 1834 г. Сайръс Макормик изработва жътварка, която ще стане най-популярната в света.

 

Из едноименният труд на Мишел Ривал.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии