Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Варненска окръжна прокуратура (ВОП) спечели награда

Антинаградата от ПДИ е добър шанс за ръководството на ВОП

Варненска окръжна прокуратура (ВОП) спечели наградата на ПДИ „Вързан ключ” в категорията „Най-абсурден или най-смешен случай за достъп до информация”. Номинацията е от СОПА, като целта не е само смешката, а да се заостри общественото внимание, че ВОП си позволява да лъже. Лъже хората, лъже и съда. Лъже като по-навик за най-обикновени неща - за работното си време лъже.

Известно е, че стремежът към истината и върховенството на закона нерядко пораждат омраза. Ръководството на ВОП изглежда е доста стресирано от дейността на СОПА, щом отказва системно на всяко наше искане за разговор с граждани по казуса Алея първа, а по повод на въпроса за работното си време, вече в прав текст, директно отрича съществуването на сдружението ни в правния мир на Република България. Ето защо полученото отличие "Вързан ключ" не е случайно. Извоювано е в жестока конкуренция и е напълно заслужено.

При наличието на такова елементарно лицемерие възниква резонният въпрос: Разумно ли е да очакваме, че втората незнайно защо секретна проверка на ВОП за Алея първа ще бъде по-обективна от първата? По този повод на 30.09.2010 г. подадохме две нови заявления за достъп до информация. Едното е за достъп до преписката за Алея първа. Другото цели да се уточни какво е било работното време на деловодството на ВОП с граждани и адвокати преди 03.02.2010 г., за което работно време ВОП е подвела Административния съд със специален документ, за да не бъде глобен окръжният прокурор.  

Статуетката от ПДИ със завързания на възел ключ, съответната грамота и двете нови  заявления от СОПА са добър повод за ръководството на ВОП да си припомни задълженията по чл.5 от ЗСВ и пред взора на главния прокурор и на лидера на управляващата политическа сила да спечели общественото доверие с професионални действия и истинско уважение към гражданите при всестранната и пълна защита на техните права.

Предстои да научим дали прокурор Радослав Лазаров умишлено е потвърдил неистина пред Административния съд и ще бъде ли наказан за това?
Предстои да научим има ли основателна причина проверката за Алея първа да се извършва в условията на секретност, щом касае само деянията на длъжностни лица в рамките на службата им в държавни институции, длъжни да бъдат прозрачни? 
Предстои да научим в кое чекмедже е сигналът ни до ВОП от 11 януари 2010 г. срещу Аврам Тодоров - преактувал земята от изключителна в частна държавна собственост, Христо Контров - извършил продажбата и специално срещу Данчо Симеонов - игнорирал валидните актове за собственост, показващи изключителните права на държавата и нищожността на договора за продажба, и подписал поправка към него.
Предстои да научим защо прокуратурата се намеси успешно по аналогичните казуси по крайбрежието на община Балчик, а си трае за Алея първа? Защо окръжният прокурор Владимир Чавдаров отказва да разговаря с граждани по казуса? Защо не подкрепя жалбата ни в съда? Още повече, че щом „Холдинг Варна” АД са ангажирали за защитници поне двама професори по административно право и един главен асистент, това е признак, че казусът е доста труден по отношение на областния управител и неговия предшественик. 

Добрата новина е, че съкратеното работно време на деловодството на ВОП с граждани и адвокати от 9 до 11 и от 13 до 15,30 ч е поправено и сега е от 8,30 до 12 и от 12,30 до 17 ч. На ред е отново работното време на деловодството на ВРП.


    Юлиян Чолаков
    СОПА

    03.10.2010 г. 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии