Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Варна ще има музей под водата

Варна ще има музей под водата, разположен в подводницата "Надежда"

Гледай видео материал
 

През 2010 година във Варна ще отвори врати доста атрактивен музей. Тогава на Морската гара в града ще акостира световната регата Тол Шипс -"Исторически морета". Така Морската ни столица ще стане един от малкото европейски градове със свой музей под водата.

Той ще бъде разположен в подводницата "Надежда", която Министерство на отбраната спаси от нарязване на скрап и дари на Община Варна. Идеята за музея е на председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов.

"В общината вече имаме бойна единица при нас - подводница. Разбира се, сега със следващия бюджет подводницата ще претърпи ремонт. Ще бъдат заварени всички специални отверстия за потапяне, които са на подводницата, торпедните апарати отпред", обяснява Гуцанов.

"България е длъжна на българските мъже, които са служили на подводниците. Трябва да се покажат условията на труд, условията на живот, който те са имали", смята контраадмирал Пламен Манушев, главнокомандващ на ВМС на Република България.

Посетителите на атрактивния музей ще могат да се почувстват като истински подводничари. За целта ще бъде възстановен интериора на подводницата, ще бъдат създадени специални тренажори за туристите.

"В централния отсек от подводната лодка седи перископа. В момента той е изведен  и когато лодката стане музей отново ще се върне на това място. Идеята във всеки един отсек е на практика да бъде разиграно неговото състояние, когато подводната лодка е под вода и над вода. Да има различни команди", обяснява още председателят на общинския съвет.

Подводната лодка е от проект 633. През 1983 г. у нас са внесени само две такива подводници от бившия Съветски съюз. Втората - "Слава", е все още действаща.

"Този клас кораби са все още много важни за бойните флотове на света. Така че България трябва, и съм убеден, че ще има такива кораби за в бъдеще", смята контраадмирал Манушев.

Догодина музеят - подводница ще бъде за няколко месеца на Морска гара, след което ще бъде преместен в квартал "Аспарухово" до научноизследователския кораб "Академик".

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии