Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Варна: Новият контейнерен терминал няма да е в „Максуда”

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще търси друго място за преместване на контейнерния терминал от пристанище Варна-изток. Това съобщи зам.- министърът на транспорта Камен Кичев. по време на посещението си във Варна. Соед него мненита на кмета на града, областния управител, и на ръководството на сегашния оператор на контейнерния телминал на варненското пристанище напълно съвпадали по този въпрос. Според Кичев тепърва щяла да бъде изработена експертиза за намиране на най-подходящото място за преместването на терминала.

Според зам.-министъра обаче, не мястото било най-критичният въпрос в случая. "Много по-важен е потенциалът, който ще се създаде на новия контейнерен терминал. Динамиката на товарите и кризата поставиха нещата на съвсем различна плоскост отпреди 1-2 години, каза Кичев. На среща с оператора на пристанището чух прогноза, че след около 10 г. в района на Черно море ще има около 20 000 тона контейнера годишно. Ние трябва категорично да вземем нашата част от тях, а не всички те да отидат в Констанца и да ги гледаме отдалеч", добави той.

Камен Кичев бе категоричен, че търсенето на нов терен не означава спиране на проекта. "Консултантите, с които беше подписан договор преди месец и половина ще продължат работа по график, каза той. Неяснотата около точната локация на терминала няма да окаже никакво влияние на дейността им. За сега няма опасност да се наруши и графика на изпълнение на проекта, залегнал в договора с Японската агенция за международно развитие, която ще осигури финансирането на преместването".

От това къде в крайна сметка ще се намира новият терминал ще зависи и дали община Варна ще получи и територията на Морска гара, каза още министърът. За нея през миналата година беше подписан меморандум между тогавашния министър на транспорта Петър Мутафчиев и кмета Кирил Йорданов. На мястото на сегашното търговско пристанище и пътническият терминал във Варна трябва да бъде изградена марина и атракционна зона
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии