Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ваканционният пазар на морето се насочва към къщите


Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD: Ваканционният пазар на морето се насочва към къщите

Господин Савов, след първата вълна от фондове за инвестиции в имоти на Лондонската борса пре-ди година интересът към българския пазар продължава. С какво е атрактивен?
- Ние още не можем да оценим напълно членството в ЕС, но то оказа голям ефект върху чуждите инвеститори. За тях минахме проверката и вече сме сигурна дестинация. Покупателната способност на българите се покачва и пример са моловете и пазарът на нови жилища. В София вече се застрояват крайните квартали. В по-малките градове започна усилено строителство. Вижте Благоевград - при 60 000 жители по главната улица се строят над 20 жилищни сгради. Това показва, че се развиваме добре.

Много от фондовете в Лондон се насочват към жилищния и ваканционния пазар. Не е ли прекалено конкурентен?
- Да, има много проекти, но и много от тях са на спекулативни инвеститори. Това са компании, които купуват земя, правят проект и обявяват, че ще строят, но целта е да продадат парцела с проекта. Реално строят само големите инвеститори.

Как ще се развива пазарът на морето? Прогнозирате изтегляне на инвеститорите от първата линия.
- Терените на първа линия вече свършват и са на безумни цени. Не може да ти искат 500 EUR за кв. м земя. При строителна себестойност 400-500 EUR/кв. м трябва да продаваш на поне 1000-1200 EUR/кв. м. От друга страна, ваканционният пазар се ориентира към къщите, а те не вървят на първа линия в курортите. Там е място за хотели. Търсенето се насочва към големи комплекси с поне 30-40 къщи. Купувачи има - руснаци и най-вече скандинавци.

Доколко този модел е повлиян от Закона за Черноморието?
- Стоте метра от плажа, където законът не допуска строителство, трябва да се спазват дори без това ограничение. Например в проекта ни в Каварна сме предвидили отстъп от морето 150 м - това е парковата среда. Докато в 2-километровата зона параметрите на застрояване не са толкова ограничителни и при добро планиране ще доведат до урегулиране на пазара. Все още някои продавачи на земя по морето завишават максимално строителните показатели с цел да вдигнат цената. Трябва да си неразумен инвеститор, за да застроиш плътно парцела при ваканционен комплекс.

Какви са параметрите за разумна инвестиция?
- Застроената площ на комплекса не трябва да е повече от 25% от терена. Дори парцелът да разрешава 60%, никой архитект не може да ги постигне, като предвиди отстояния, зелени площи, басейни, зони за спорт. Самите купувачи имат подобни изисквания. Преди питаха колко струва и кога ще е готово. Сега се интересуват кой ще управлява имота, колко е голям басейнът, как ще е оборудвана сауната.

Планирате инвестиции в бизнес имоти. Спряхте ли се на конкретни проекти?
- Все още търсим добри проекти за офис сгради и търговски площи. Насочваме се към търговски центрове в градове с над 60 000 жители или такива, които с околните села формират над 120 000 души. До края на годината смятаме да закупим парцел и да обявим поне един проект.

Защо се насочвате към по-малките градове?
- Пазарът в големите градове е благодатен, но вече започва да се насища. В същото време в България има около 10 града, подходящи за строеж на малки търговски центрове. Те ще са с около 20 000 кв. м отдаваема площ, с кино и развлекателни обекти, които да привличат наематели и посетители.

Каква структура на портфейла планирате?
- Бизнес имотите ще са около 20%, останалите ще са по равно - 40% ваканционни имоти, 40% - градски. 

В-к "Пари"
Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии