Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

В България е поставен нов рекорд по брой на търгове за иззети жилища

 
Всеки месец в България се провеждат около 1,5 хил. търга за продажба на иззети заради ипотечни дългове имоти. В продължение на три години броят на тези предложения се е увеличил четирикратно. 
 
 
През 2010 г., в България на месец са се провеждали по 600-700 търга на месец за продажба на иззети недвижими имоти, за сравнение през 2008 год., на месец са се провеждали само 40 – 50 такива търгове, съобщава агенция Новините. 
 
 
Според експерти от БНБ, причина за това увеличение е не само икономическата криза, а и броят на необслужените  кредити (в края на януари 2011 г., необслужените кредити достигнаха 16% от броя на всички кредити). Голяма роля за увеличението играят и повторните търгове, които се провеждат поради факта, че при първите търгове обектите не са били продадени. 
 
 
Българските банки са активни участници в тези търгове. Ако стойността на обекта е по-ниска от размера на ипотечния заем от банката,  последните често предпочитат да го купят за своя сметка и след това да го препродадат по традиционния начин. 
По данни на Камарата на Частните съдебни изпълнители, през 2010 г., само в София банките са изкупили 10% от всички имоти продавани чрез публични търгове.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии