Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Търговски сгради 2010: Grand Mall, град Варна

 

 

инвеститор:
Оркид Мулти Комплекс Варна ЕООД - Офер Миретски управител

 

архитект:
MYS Architects & Лагис ЕООД

 

изпълнител:
Комфорт ООД, Атанас Костурков

 

конструктор:
Леонид Рабинович, Младен Христов

 

адрес:
Варна, ул. Андрей Сахаров № 2

           

 

Гранд Мол Варна отговаря на последните тенденции в проектирането на многофункционалните сгради и е съчетание от мащабен търговски център, приютил офисна и хотелска част, планирани за следващата фаза на реализация.

 

Проектът е разположен на изключително атрактивна локация на пътя към летището, в близост до градския център и в съседство с централна автогара Варна. Целта на инвеститора е да съчетае в един сграда търговска, офис и хотелска, удобна за достъп от главните пешеходни потоци и автобусни линии.

 

Паркингът е на 7 нива - 2 подземни и 5 надземни с над 1400 паркоместа, свързани и улесняващи вътрешната организация на потоците посетители с бърз достъп до търговската част. Множество ескалатори и асансьори свързват парко нивата с търговския център - физически и визуално.

 

На второ сутеренно ниво са разположени 10 000м2 хипермаркет Карфур, с топла точка за хранене и разнообразие от обслужващи търговски обекти.

 

Пещеходните пасажи са проектирани под формата на кръг. Сърцевината от търговски обекти са ротирани с нарочно търсения ефект за перспективен ракурс, като така се фокусират места за събирания на противоположния край. Разкошните пасажи са подчертани от два главни пешеходни входа и атриуми към паркинга на всички нива.
Ядрата на бъдещите офисна и хотелска кули са изградени и интегрирани в структурата на търговския център.

 

Непрекъснатата форма на покривното остъкляване, следваща линията на пасажите създава непрекъснато променящо се вътрешно пространство, обогатено от уникалната игра на светлина и сенки.

 

Мостовете от метална конструкция и стъкло свързват основните посоки в търговския център и спомагат за усещането за прозрачност и простор в интериора.
Подовите плочи от кварц и смола, отговарят на безкомпромисните изисквания за дълготрайност и устойчивост на настилката. Умело подбраната от архитекта шарка позволява неограничен избор за цветове в интериора.

 

Комбинацията от гипсокартон, перфорирани алуминиеви пана и осветителни тела за окачените тавани създават атрактивни и динамични светлинни ефекти.
Ивици от скрито осветление допринасят за усещането за плаване и откъсване на тавана.
Парапетите са с прецизен детайл от неръждаема стомана, стъкло и дървена ръкохватка. Дървото като естествен материал е предпочетеният избор за елементите в общите части, като размива усещането за строителен материал и създава топла и уютна атмосфера.

 

Зоната за развлечения като притегателен център е изнесена на последното ниво и разполага с кино комплекс, обширна зона за бързо хранене, ресторанти, кафенета, детски кът, казино. Проектирана е в съвременен дизайн с избор на специално изработен материал - печат върху стъкло. Зоните за сядане са обособени в отделни кътове, за да запазят чувството за комфорт.

 

Декоративните осветителни тела допълват естественото осветление от остъкления атриум. Кафенетата са умишлено поместени, така че осигуряват панорамна гледка към града и приветстват посетителите отвън.

 

Впечатляващата главна фасада, обособена от обема на двата главни входа, пленява с дръзката игра на цветно стъкло и хвърля цветни оттенъци в обема на фоайетата, осветени от висок таван.

 

Главният вход прорязва обем през 3 нива и е отворен към града. И двата входа са решени с единен подход от специално произведени стъклени стени, които прозират през външната фасада. Над тях е хвърлена дреха от алуминиеви панели, обогатена от ниши с хоризонтални ивици от цветно стъкло, ефектно осветени през нощта.

 

По цялото протежение на фасадата надстърча козирка, елегантно продължение на фасадната стена. През нощта сградата се възприема като многоцветна стъклена склуптура.

 

Фасадното рещение за кино комплекса е обгръщане с едро перфорирани алуминиеви панели, отдръпнати от конструктивните стени. По този начин е постигнат ефект на кутия в кутия и въздушност на иначе не малкия обем. Цялата фасада е щедро осветена с LED технология и с възможност за програмиране на непрестанно сменящи се цветове.

 

Устойчив дизайн – зелени сгради:

 

Всички централни сградни инсталации, като климатизация, вентилация, ел. инсталации, охрана, канализация, водопровод . се контролират от БМС система за управление. Използваните осветителни тела са с нискоенергийна консумация. Фасадното и покривно остъкляване са от ниско емисионни двойни Е стъклопакети.
Близостта до главните спирки на градския транспорт, централната автогара и пешеходните алеи намалява необходимостта от използване на личен автомобилен превоз.

 

Плочите, използвани за подовите настилки, са изработени от рециклируеми материали като кварцов пясък. За изолацията на всички външни стени са използвани последните постижения.

 

Гранд Мол е пример за иновативен архитектурен почерк. Той е знакова сграда в градския силует и предпоставка за развитие. Като пионер в устойчивото проектиране Гранд Мол предлага нови емоции и преживявания в пазаруването и се утвърждава като основна атракция, не само за гражданите на град Варна, но и за безбройните посетители от всички части на Европа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии