Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Туристи дариха пари за ремонт на детска градина в село Генерал Кантарджиево, област Варна


10 000 лева дариха френски туристи за частичен ремонт на Целодневна детска градина “Щастливо детство” в село Генерал Кантарджиево, община Аксаково, област Варна. С парите ще бъде купено ново оборудване на кухнята към детското заведение.
Идеята за благородното дело, озаглавено “Проект солидарност” се ражда преди година. Тогава от две туристически агенции управителят на варненската , Светлозар Мутафчиев и представителката на френската Од Лами, решават, че могат да помогнат за ремонта на кухнята в детската градина. Те правят касичка, в която всеки френски турист, посетил селото, както и агенцията оставят по три евро. Така за две лета са събрани малко над 5 000 евро.

 

Светлозар Мутафчиев заяви, че миналата година проектът е започна от юли и са преминали някъде около 100 души. Докато тази година са се включили близо 800 човека. Той заеви още, че смятат да продължат инициативата, докато съберат пари за направата на цялата кухня.

 

Стефан Янев кмет на село Г. Кантарджиево сподели, че има идея преоборудваната кухня да послужи и за социален патронаж, тъй като в селото има много възрастни хора.
На церемонията по връчването на чека присъстваха последните туристи, дарили пари за ремонта на кухнята. Те получиха благодарствени писма за своята солидарност.
Емили Фригу заяви. ”Когато отидеш в една чужда страна, не отиваш само на ваканция, да стоиш по плажа, а също трябва да видиш как живеят хората, да се потопиш в тяхната култура. Затова, когато ми предложиха да помогна, аз го направих с най-голямо удоволствие.”

 

Детската градина в село Генерал Кантарджиево е построена преди повече от 25 години. Частичен ремонт е правен много пъти, но за цялостно обновяване пари така все не стигат. Тук се възпитават 12 деца, повечето от които пътуват всеки ден от близките села. Хранят се в тази кухня, която от години се нуждае от нови уреди. Родителите помагат с каквото могат на детската градина, каза учителката Мария Манчева. В “Щастливо детсво” гостите бяха посрещнати от  Косьо, Калоян, Наталия, Рая........

 

Освен че играят, малчуганите се и учат. Някои дори побързаха да се похвалят с това. Надеждите на кмета на село Генерал Кантарджиево Стефан Янев и на преподавателите в детската градина, е един ден тя да придобие съвременен и приветлив вид.
          

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии