Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Турчин получи яхтено пристанище на варненското езеро

Усмивки от старите ленти: Вестник Атака на 5 август 2005 г.

Агроминистърът покри сделката, твърди че всичко по замяната на парцел е в рамките на закона

Ибрям Алиев Ахмедов сключва договор за продажба на 15,713 дка земя край варненското езеро с Ибрям Алиев Ахмедов.

Може да звучи шизофренично, но далаверата от това търговско раздвоение на личността е огромна.

Ахмедов купува земя, която се мие от водите на Варненското езеро. А то граничи с промишлената зона на морската ни столица и е свързано с Черно море. Тоест, при смяна на статута на земеделската земя от него излиза прекрасно яхтено или товарно пристанище.

Въщност по тази сделка Ахмедов се явява купувач от свое име и продавач - от името на Жана Хаджимишева, чийто представител по нотариално заверено пълномощно е той.

Загубата на държавата е за милион евро.


Предисторията на спомената земя е прелюбопитна. Както в повечето далавери, свързани със земя, в него главна роля играе ДПС-министъра Нихат Кабил. Тъй като и хората от движението вече се изтарикатиха и почти никога на слагат подписа си под подобни документи, ролята на мюре в този случай играе Георги Стефанов Георгиев - директор на областната администрация "Земеделие и гори" във Варна.

На 25 април 2005 г. той подписва с Едуард Гочев Гуглев договор за замяна на земя. 47,139 дка ниви край Варненското езеро срещу 22,407 дка земеделски земи край видинското Ново село и 10,260 дка край село Кирево.

Собственик на видинските, а по-късно на варненските земи не е Гугулев, а Жана Андонова Хаджимишева.

Той се явява неин пълномощник и в тази сделка.

Изненадващото е, че русенката Хаджимишева дава земя от Видинско срещу държавен имот край морската ни столица.
На пръв поглед държавата в лицето на Министерството на земеделието и горите не е ощетена. Нивите край Ново село и Кирево са оценени съответно на 4 930 лв. и 3 976 лв.

Оценката на имота край Варна е 6 034 лв. Един вид - Хаджимишева дава по-скъпа земя, а получава по-евтина. Това твърдение може да се срещне само в документ, който има за цел да прикрие една абсолютна неравностойна замяна.

Край Варна дори овразите и деретата струват с много пъти повече.

Как се стига до сделката!?
След като Жана Хаджимишева получава земята, тя веднага я дели на три парцела. Единият от тях купува Ахмедов. За останалите вестник "Атака" все още не разполага с информация, но не е изключено също да са продадени по една простичка причина - ако някой тръгне да разследва абсолютно неравностойната замяна, новият собственик на парцелите ще се яви трето добросъвестно лице и никой няма да може да пипне имотите му.

А ако се окаже, че "продавачът" се е сдобил със земята недобросъвестно, най-много да му се наложи да върне 1000 лв. - цената, вписана в нотариалния акт. Тя "е платена изцяло и в брой", пише още Константин Касабов, който е заместник на титулярката Наталия Стоева.

Всеки, който разбира от земя, ще потвърди, че само луд човек ще продаде земя край Варненското езеро за 1000 лв. От само себе си се налага изводът, че в случая става дума за грандиозна далавера.
Виждайки неравностойността на замяната, депутатът от АТАКА Борислав Ноев отправи питане към агроминистърът Нихат Кабил. Последният надълго и нашироко му обяснява в писмения си отговор, че всичко е наред.

Чистата печалба за Ибрям Ахмедов - 1,570 млн. лв.
47,139 дка край Варна са оценени на 7,81 лв. за кв. метър.

Земите край Ново село и Кирево - на 3,67 лв. за декар.

15,713 дка от варненския имот е продаден от Хаджимишева по 15,71 лв. за кв. метър. Само от тази сделка тя е спечелила 7,90 лв. на кв. метър. Само от една трета от земята Хаджимишева е спечелила 124 132,70 лв.
Истинската цена на посочената 47,139 дка земя е 2 356 950 евро или 4 713 900 лв. Когато земята стане индустриална, тя, според брокерите на недвижими имоти, ще струва два, три до пет пъти повече. При двойно поскъпване собственикът й е получи 9,4 млн. лв. При петкратно поскъпване - 11,8 млн. лв.
При това положение няма нужда Ибрям да се бъхти да прави яхтено или товарно пристанище, достатъчно е да го продаде, за да удари бингото.

С неговите 15,713 дка в момента той реално притежава имот за 785 650 евро или 1 571 300 лв.

Той е платил за нея 1000 лв. Чистата му печалба е 1 570 300 лв.
Бегъл поглед върху замяната на земя от Видинско във Варненско с двата пълномощници - Ибрям Ахмедов и Едуард Гуглев, а между тях Жана Хаджимишева, намирисва на поставено лице и овластени представители на хората, имащи право да извършат операцията. Подкрепата, която Нихат Кабил дава на сделката, сякаш потвърждава това. Редно е прокуратурата да провери защо е допуснато държавата да бъде ощетена толкова много и защо замяната не е направена по пазарни цени.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

anonimen: 2012-06-16 14:27:32 |

героят е съпруг на сестрата на бившия зам.министър на земеделието и горите Б.Абазов лицето Хаджимишева е негова сестра а съпругата му е областна председателка на ДПС русе

kiliovski: 2012-06-16 14:27:32 |

Няма ли най-после да се намери кадърен българин да прати мошениците там,където им е мястото!!!Дай боже дано!

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии