Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Таван или ателие във Варна

Много блокове във Варна притежават на последния етаж помещения, които навремето са служели за общи – перални, за съхранение на какво ли не и т.н. Днес, когато жилищните площи станаха скъпи, изниква въпроса: Могат ли тези тавански помещения във Варна да се пригодят за живеене и да се отдават под наем или продадат?

Таванът в една сграда, не само във Варна, се води подпокривното пространство и като част от етажната собственост, често е ябълката на раздора между живущите във входа. Винаги има някой по-предприемчив, който подема инициативата помещенията да се преустроят и използват. В повечето случаи завистта или друга подбуда, кара останалите собственици да се съпротивляват.
На  казуса „таван”, „ателие”, „стая”, се спират и конкретни текстове от закони.


Какво казва закона?

Общите части не се делят – застроения парцел, основите, всички стени, колони, плочи, стълбища, покриви, укрепващи елементи, подпокривното пространство. Именно етажната собственост регламентира собствеността. Чл. 37 37 от Закона за собствеността (ЗС) указва, че етажи или части от етажи заедно с придадените към тях помещения в тавана или зимника могат да принадлежат на отделни собственици.

Когато подпокривното пространство няма статут на жилище, ателие, склад – се явява обща част от сградата. И в тази връзка преустройства са възможни при следните условия:

-         Ако подпокривното пространство е с достатъчен обем, за да се обособи като отделно помещение или помещения. В много случаи блоковете имат подпокривни пространства, които са предназначени да изолират горните етажи. Те са ниски и просто няма как да служат за нещо друго.

-         Ако подпокривното пространство е с нормална височина и до него има, или може да се изгради стълба за достъп, то тогава е възможно да се правят преустройства, но собствеността си остава обща.

-         За да се извършат преустройствата, заинтересованата страна задължително трябва да има писмено разрешение от останалите съседи.

-         Ако изрично не е упоменато, че всеки собственик се отказва от частта си собственост върху подпокривното пространство при определени условия - в полза на заинтересована страна, то собствеността си остава обща

-         Промени могат да се правят при одобрен архитектурен план

 

 

Заключение:

 
Всичко се върти около факта, че общите части нямат самостоятелно юридическо съществуване и поради това те не могат да се прехвърлят и делят. Всеки собственик притежава идеална част от подпокривното пространство, но не може самостоятелно да се разпорежда.

При желание за преустройство, може да има общо, доброволно съгласие за делба, а ако това е невъзможно, се прибягва до съда.

 
Ивайло МанаховГласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

койчева: 2012-06-16 14:27:32 |

възможно ли е подпокривното простванство да не е включено в общите части на сградата и ако е възможно при какви условия

Варненец: 2012-06-16 14:27:32 |

Благодаря за ценната информация, колко познати питах и никой не ми помогна.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии