Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Световната криза спира имотния бум у нас

 С по-нисък темп ще поскъпнат имотите у нас от догодина заради кризата на американския и европейските жилищни пазари, прогнозират брокери. Експертите не очакват спад на цените, но ръстът следващата година ще бъде не повече от 10%.  

След години на растеж цените на жилищата на някои европейски пазари тръгнаха назад, отчете западната преса. Траен спад през последните месеци отбелязват Испания и Ирландия, поевтиняват имотите в прибалтийските държави. Това даде основание на британският Telegraph да заговори за срив на част от прегрелите пазари на имоти, подобен на този на пазара на ипотечни кредити в САЩ. Според експертите причините са комплексни - загубите на някои европейски банки от кризата с американските ипотечни облигации, вдигането на лихвата на Европейската централна банка до 4%, покачването на междубанковия референтен курс EURIBOR, високата задлъжнялост на домакинствата на Стария континент.

Българският пазар ще е сред най-слабо засегнатите от имотната криза в САЩ и Европа, смятат брокери и икономисти. Според тях цените ще продължат да растат, но по-бавно. Ако досега годишно имотите поскъпваха с 15-20%, от догодина темпът ще падне под 10%, смята управителят на агенция Явлена Страхил Иванов. Според него спад не се очаква поне докато цените на жилищата не наваксат разликата със сходните пазари. Засега няма изгледи имотите да поевтинеят, коментира и управителят на агенция Виктория Инвест Наско Атанасов.

Според него това се предшества от поне 6-месечен застой, а такъв няма. Другият индикатор е отливът на инвеститори, но те продължават да купуват земя, посочи Наско Атанасов. Според него възходящата тенденция ще продължи поне още година, но с темп най-много два пъти по-висок от инфлацията. Няма пазар, на който цените вървят само нагоре. Българският пазар на имоти още е млад и не може да се прогнозира кога ще се обърне посоката, коментира икономистът Емил Хърсев. Според него постоянният ръст през последните години не е от полза за пазара ни, тъй като го прави труден за прогнозиране.

Според брокерите обаче ръстът на цените у нас ни превръща в алтернатива за чуждите инвеститори. На фона на ставащото в Европа засега предлагаме стабилност и силно развитие, коментира Страхил Иванов. Подобни мнения застъпват и някои чужди анализатори, които все още посочват България и Румъния като вариант за търсещите по-висока доходност вложители.
 


29-08-2007

Източник: В-к "Пари"

Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии