Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Строим нови контейнерни терминали във Варна и Бургас


Договор за консултантски услуги за изграждането на нови контейнерни терминали на пристанищата във Варна и Бургас сключиха Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” и смесено дружество между „Мофат и Никол” от САЩ и Oriental Consultants, Япония. Срокът за изпълнение на проекта е 80 месеца.
След изграждането на терминалите ще се обработват повече от 900 000 контейнера на година с възможност за разширение, съобщиха от транспортното министерство.
Проектът се финансира със заем в размер на 37 млрд. японски йени (около 230 млн. евро) , отпуснат от Японската агенция за международно развитие.
Терминалите във Варна и Бургас ще се строят едновременно и най-рано през 2011 г. Планира се строителството да приключи през 2015 г., заяви пред „Класа“ Ангел Забуртов, зам. генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура”.
Терминалите ще са държавна собственост. Две години преди да бъдат построени-през 2013 г., ще се търси концесионер. Целта е операторът да има достатъчно време, за да поръча оборудването и да изработи маркетингова стратегия за привличане на товари, поясни Забуртов.
Засега предстои да се направи авансово плащане и след това ще започне проектирането. Паралелно ще се подготвят тържните книжа за избор на строители.
„В момента в морските ни пристанища се обработват около 200 000 контейнера годишно. С новите терминали капацитетът за обработка на товари ще се увеличи пет пъти“, допълни Забуртов.
Индикативната стойност на проекта е 54 млрд. йени. Освен заема от 37 млрд. йени, трябва да бъде осигурено и национално съфинансиране.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии