Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Строежите никнат като язви напук на кметските забрани

 

Тази статия на Мартин Карбовски толкова ме впечатли,

та реших да ви я представя -  въпреки, че е публикувана

в сайта на информационна агенция "СТАНДАРТ"


През 90-те в Студентския град се появи бойната кръчма "Строежа". Евтиният й интериор представляваше нещо като недовършена разхвърляна строителна площадка, където е най-вкусно да пиеш бира. Недостроени зидове, лопати и ръчни колички с едно колело, висящи от тавана, въжета, каски, надписи за високо напрежение и дъски върху тухли като барове.
 

Мартин Карбовски

През 90-те в Студентския град се появи бойната кръчма "Строежа". Евтиният й интериор представляваше нещо като недовършена разхвърляна строителна площадка, където е най-вкусно да пиеш бира. Недостроени зидове, лопати и ръчни колички с едно колело, висящи от тавана, въжета, каски, надписи за високо напрежение и дъски върху тухли като барове. Сигурно неизвестните дизайнери в края на ХХ век дори и не са и подозирали как точно ще отгатнат житейската среда на българина - вечен строеж, вечен бетон, вечна неуредица, вселена от теснотийки.
Теснотийката е явно архитектурната концепция на българина - той, като си прави къща, я прави тясна и ниска, а гробищата у нас сигурно са тесни в раменете. Незнайно защо в квазисексуалния си устрем да строи къща българинът се побърка да има дом - където и да е, ама нагъсто да е Вече се строи пред входовете на предишните постройки. Взема се петно с размер един нормален апартамент и се копае дълбоко - за да вдигнем там калканена сграда с 5 декара тесни стаички, които ще наречем "Комплекс на балъците". Балъците, които не знаят, че след време върху полянката им ще изникне още нещо. И до него още нещо. Бъдещето на София е град на безистените. Трябва да правим дупки в предните сгради, за да стигнем до задните.
Българската стена е новото робство. След кмета на Велико Търново, който обяви две години мораториум на строежите, в София примерът му бе последван в "Младост". Същото се говори за Студентския град. И като че ли именно заради тези слухове изникнаха още 500 изкопа за една нощ в цялата страна - от Дуранкулак до Сандански. По другия диагонал обратно - не се строи около Видин (чакат моста!) и в Странджа Сакар (какво чакат?!). Примерно в Студентския град пред блок 23 някой ще прави кооперация точно до входа. Там нямаше място за две коли, но вече има дупка за автоморга. Дръвчетата на социалистическата младеж, садени по времето на една универсиада, биват изядени за секунди. Студентите се държат като добре пресметливи овце - те знаят, че няма да живеят в този град, освен това знаят, че няма да живеят и в тази държава Те ще отидат някъде, където има градинки, работещи общини и място за гледане на деца. У нас децата, като се родят - веднага се зазиждат, сякаш ги кръщаваме с бетонобъркачка и мистрия да бягат от този ненормален циментов ад.
Кметът на Студентския град в момента прави тротоари и асфалт. Обаче новите строежи ще строшат всичко това, което днес прилича на държавническо поведение. В този квартал има стари забравени строежи от по няколко декара, на години колкото мен. Но не се строи там, където има място, а се строи на тротоара. Старите социалистически квадратни общежития се задушават от нови скъпи сгради, чието предназначение е да хванат поредния балък от провинцията. На балъците въобще не им прави впечатление, че инфраструктурата е фатално изядена. Стана като едно време - беше важно да гепиш апартамента, дето ти го дава областният комитет, а това, че няма път до него, е бял кахър. Същите балъци никога не питат до тях дали ще се строи. Отговорът е - да. Ще се строи, защото гадните реститути са решили да ни удушат с бетонна връв и няма кой да ги спре.
На морето е същото. Тази година ще разберем - заради високите цени, бетона и лошото наше обслужване България вече не е предпочитана дестинация. У нас ще дойде алкохолтуристът, който също гони летовници. Няма вече Арапя, няма Аркутино, няма Крапец - всичко е взето. Онази сграда на Варвара продължава да се строи и уголемява - кой каза, че строежът е спрян. Строи се на Камен бряг, строи се на Влас, макар че миналата година това изглеждаше невъзможно. Откъде толкова голфъри ще дойдат у нас - смятайте. Всяко селище от лош бетон се представя за "ВИП голф тръц-хлъц игрище". И балъците - айде на голфа. Абе вие луди ли сте - голф ще видите само ако си го купите на старо и не се ударите с него в някой пън.
И една проста сметка. След 20 години в тази страна ще живеят 6 милиона и нещо души. В момента всеки българин има къщи - една за себе си и една за единственото си дете. За кого се строи? За Чингис хан, който се очаква да ни завладее? Дори и той обаче ще ни заобиколи, защото бетонът на великата българска стена ще го уплаши, а новата ни архитектура ще го накара да вземе циганско гражданство. Българите са глупав народ. Излезте на улицата и вижте - няма нужда от доказателства за някои аксиоми.
Чакаме мораториум. Каквото засрахте с бетон - ваше да си е. Обаче това трябва да спре. Иначе купувачите трябва да знаят - това ще бъде грабеж, по-голям от този с банките през 90-те.

 

imotdnes.com: Портал, списание и вестник ИМОТ ДНЕС - имоти, апартаменти, къщи, офиси, наеми от Варна и региона


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии