Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

СРЕБЪРНИТЕ МОНЕТИ СА МНОГО ДОБРА ИНВЕСТИЦИЯ

 

Златото отдавна премина границата от 600 щатски долара за трой унция (31.1 грама ), приближи се до 700-ше и след корекция се задържа около 620-630. Среброто премина 14 долара, но също претърпя корекция и се задържа около 11 долара. Причините за това са много и комплексни : падането на курса на долара вследствие на огромната ликвидност, създавана от Федералния резерв, очаквано нападение срещу Иран и вероятното повишаване цената на петрола, огромният търговски и бюджетен дефицит на САЩ, възхода на икономиката на Китай, диверсификацията на валутните резерви на големите банки и др.

Тези причини са били обект на предишни мои интервюта и статии, публикувани във в.”Монитор”и във в. “Фактор” от 2002 г. насам, в които прогнозирах повишенията на цените на златото и среброто достатъчно точно.

Единственото, което ще повторя, е че на хората, които “заложиха” (продадоха) част от златния резерв на БНБ следва да бъде потърсена отговорност, включително наказателна, ако за това има основания, а българското злато трябва да се върне в България, независимо от това какви аргументи ще бъдат изтъкнати против.

В настоящия момент българските граждани не разполагат с възможности да инвестират в злато и сребро, за което многократно сме настоявали от страниците на пресата.

Същевременно в момента има една възможност, която бих посъветвал да бъде използувана от гражданите, които биха проявили интерес към среброто.

Както съм твърдял, среброто има по голям потенциал за повишение на цената в проценти в сравнение със златото и същевременно е със значително по ниска цена. Не напразно среброто е наричано и “злато на бедните” поради по голямата си достъпност. Това е и причината първият монетарен метал в човешката история да е среброто.

Преди години БНБ започна да пуска в обращение и отсече монети със сребърно съдържание вариращо между 50% и 92.5 %. Пълен каталог на тези монети е представен на уеб страницата на банката. Някои от тях, посветени на годишнини на Ив. Вазов, Ал.Стамболийски и др. бяха отсечени в големи количества и бяха пуснати в обращение през 70 те години на миналия век.

В съответствие със закона на Гришам, който гласи, че “лошите” пари изместват “добрите”, тези монети мигновено изчезнаха от обръщение и много хора вероятно са ги виждали или ги притежават. За разлика от книжните левове от онова време тези монети продължават да имат стойност, която освен нумизматична е и стойността на среброто, от което са изработени.

Публикуваните на сайта на БНБ цени не са актуални, но към момента монета с номинал 20 лева, посветена на 100 години София – столица на България, година на емисия 1979, с тегло 32 грама и съдържание на сребро 90 % се продава за 23.50 лева.

Монета с номинал 10 лв, посветена на Х олимпийски конгрес във Варна, година на емисия 1975, с тегло 30 грама и съдържание на сребро 90 % се продава за 19.50 лв.

Стойността на сребърното съдържание на някои от монетите е почти равно на цената им в момента.

Притежанието на тези монети има три аспекта : те са красиви и имат художествена стойност ; на определен етап след години те ще имат и значителна нумизматична стойност, особено тези, които са в по малки тиражи ; среброто, от което са направени ще повишава цената си и е гаранция за непреходността на стойността им.

Повечето експерти по ценните метали очакват цените на златото и среброто да се повишават още и аз съм на същото мнение. Основанията ми за такава прогноза са следните : максималната котировка на златото през 1980 г. в долари от 2005 г. (отчитайки натрупаната инфлация за периода ) е около 2160 долара за унция, а за среброто максималната котировка е била около 128 долара за унция. При това положение прогнози за цени на златото от 1500 долара и за среброто от 80 долара за унция са даже консервативни.

Българските граждани имат една възможност, която съветвам да използуват : да си купят сребърни монети от БНБ. Всеки може да направи избора си на базата на собствените си предпочитания и разчети, но дори и скептиците ще се съгласят , че това е една добра инвестиция.


Източник: Истински пари

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Петър Огнянов: 2012-06-16 14:27:32 |

Абсолютно съм съгласен с тезата, че българските юбилейни сребърни и златни монети са добра инвестиция, защото цената им е близка до тази на метала дори и след последните увеличения на цените от страна на БНБ, дори цените на златните се образуват на принципа на инвестиционно злато. Такава инвестиция обаче е с много дългосрочен характер, понеже в България в момента практически не съществува нумизматичен пазар - както за юбилейните така и за инвестиционните монети.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии