Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

След внезапна проверка на инспектори бяха спрени строителни обекти

 


 

В два строителни обекта в кв. „Манастирски ливади” в столицата бяха спрени строително-монтажните работи след внезапна проверка от инспектори от Главна инспекция по труда (ГИТ). Обектите са спрени, а причината е, че не са създадени безопасни и здравословни условия на труд, както и липсата на всякакви мерки за елиминиране на риска от падане. Според статистиката всяка трета смъртна злополука е в отрасъл „Строителство”.
На единия обект са  работили 11 души, които са декларирали доходи между 350 и 500 лв. месечно. Шестима от работниците на двата обекта са посочили, че не знаят дали имат трудов договор. Всички работници първоначално са били без каски и без лични предпазни средства.
Главен инспектор от ГИТ обяснил, че на единия обект са констатирани нестандартни конструкции, които служат за парапети на опасни технологични отвори. Констатирано е и необезопасено електрическо табло. Главният инспекто посочил още, че работниците нямат право да работят без на обекта да е главният технически ръководител. В момента на проверката той не е бил на обекта. Бил е извикан и обяснил, че не се работи в събота по силата на вътрешна заповед, като през седмицата са предвидени два почивни дни.
Инспектор от ГИТ казал, че вторият обект също се спира за необезопасени етажни отвори, нестандартни стълби и необезопасени машини Той посочил, че четирима работници на обекта не знаят дали имат трудов договор, не знаят дори кой ги е наел. Те са от Силистренско и след като се свързали с отговорника за обекта, той им казал да си събират нещата и да си ходят. Инспекторът казал още, че при следващи проверки може да бъде сигнализирана прокуратурата. Проверките се провеждат в събота, тъй като работодателите са свикнали да бъдат проверяване през работното време на инспекторите в делничните дни.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии