Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в Република Южна Африка
Пояснение: Валутата на Република Южна Африка е ранд.

100 южноафрикански ранда се равняват на 10,19 евро.

 

 

При споменаването на Република Южна Африка, веднага се сещаме за предстоящото Световно първенство по футбол, което ще се проведе там през това лято. Но при споменаването на думата Лимпопо, навярна много малко от нас ще знаят, че това е една много интересна провинция в северната част на страната, пълна с природни красоти, цъфтящи долини, савани, големи и дълбоки езера. Между другото Република Южна Африка е известна не само със своята природа, а и като една от икономически най-развитите държави на африканския континент, с много силен пазар на недвижими имоти.

 

Тук от средата на миналата 2009 година, се наблюдава постоянна тенденция за разтеж на цените на недвижимите имоти. Това заявява директорът на компанията за недвижими имоти "Susan Deacon Properties" Марсел ДяконAC. Според него, през последните месеци, към недвижимите имоти в страната има засилен интерес, както от местни, така и от чуждестранни инвеститори. "Продажбите са нараснали най-малко с 50%, а интернет трафика свързан с недвижимите имоти е скочил средно със 70%. Според него в момента средната цена на жилищата в долния сегмент на пазара, е около 700 хиляди ранда. Средните цени на имотите от средния сегмент е в порядъка на 1,5-2,5 милиона ранда. В сегмента на високото качество цените са 2,5-5 милиона ранда, а на луксозните недвижими имоти цените са още по-високи.

 

Според компанията "Absa Group", през месец януари тази година, средната номинална цена на жилищата с малка площ (80-140 квадратни метра) се е увеличила с 0,2%, в сравнение с предходния месец, по този начин цените на подобни жилища, вече възлизат приблизително на 670 100 ранда. В средният сегмент (обектите с площ 141-220 квадратни метра) номинална цена се повиши за първи път от края на 2008 година. През януари увеличението е с 0,6% в сравнение с декември  2009 година, по този начин средните цени на тези жилища вече е около 941 хиляди ранда. Средна номинална стойност в горния сегмент (жилищата с площ от 221-400 квадратни метра), през януари се увеличи с 2,4%, което означава средна цена от 1 398 700 ранда за този тип жилища.

 

Според Централната банка на Република Южна Африка, ръстът на ипотечните кредити през януари 2010 година, се е увеличил 3,1%, в сравнение със същия период на миналата година.

 

 

Изграждане на нови жилища

 

 

По данни на "Absa Group", през 2009 година, броят на одобрените строителни проекти, е намалял с 37,8% в сравнение с 2008 година. Обемът на новите жилища е намалял с 26,2%. През четвъртото тримесечие на 2009 година са били одобрени 13 196 проекта за строителство на къщи, градски къщи и кооперации. През същия период са построени 14 074 обекта, което показва  увеличение спрямо 13 114 обекта през третото тримесечие. В сравнение със същия период на 2008 година, през четвъртото тримесечие на 2009 година са построени с 22,5% по-малко жилища. Това означава, че на пазара предлагането е ограничено. Според старши анализатора в компанията за недвижими имоти "Absa Home Loans" Жак дю Туа, въпреки някои признаци на укрепване на жилищния пазар в края на миналата година, секторът продължава да изпитва трудности. Жак дю Туа не очаква голям разтеж в скоро време.

 

 

Характеристики на пазара

 

 

В най-големият град на страната, столицата на провинция Гаутенг-Йоханесбург, жилищата поскъпват. Според "Absa Group", през четвъртото тримесечие на миналата година те са нараснали с 8,9% в сравнение със същия период на 2008 година. Пазарът на имоти в Йоханесбург, има голям потенциал в дългосрочен план. Законодателството на Република Южна Африка позволява на чужденци (физически лица живеещи извън държавата) да придобиват недвижими имоти в страната, но това става след одобрение на сделката от страна на Централната банка.

 

Експерти посочват, че има много голямо търсене при жилищата на достъпни цени. Според директора на "International Housing Solutions" Сула Проксенос, «ограничените финансови средства и разходите свързани с придобиването на имота, карат клиентите да търсят жилища под наем вместо да купуват". Проучванията показват, че търсенето на евтини имоти е голямо, но и предложенията са малко. Междувременно компанията на Проксенос, инвестира в проект за изграждането на 176 апартамента в Совето, известното предградие на Йоханесбург. От компанията казват, че месечния наем на апартамент струва 3200 ранда, Като в цената се включва и място за паркиране. Това са  достъпни жилища за работници с доходи под 15 хиляди ранда на месец. Сто апартамента вече са готови и наети.

 

В Кейптаун, един от най-красивите градове в Република Южна Африка, разположен между планина и океан, през последното тримесечие на миналата година цените на имотите са се  увеличили с 3,8% в сравнение със същия период на 2008 година. Големият интерес към жилищата в този град е свързан и с предстоящото Сетовно първенство по футбол. Марсел Дякон подчертава: "Световната купа е нашият коз, ползите от първенството обещават да бъдат значителни. Но трябва да се подчертае, че строгата кредитна политика помогна на Република Южна Африка, да премине през периода на рецесия не толкова болезнено, както в по-голямата част на света". Провинция Лимпопо също има какво да предложи на инвеститорите. Например, тук можете да си купите ферма или вила с три спални, за по-малко от 2 милиона ранда.
 

 

 

Перспективи

 

 

Според експерти, възстановяването на пазара на жилищни недвижими имоти в Република Южна Африка, ще продължи и през тази година. Това се обяснява с началото на икономическото възстановяване на страната след рецесията. За това спомагат и ниските лихви на банките. Сула Проксенос гледа оптимистично на близкото бъдеще на Република Южна Африка. "Световното първенство по футбол и възстановяването на световната икономика през 2010 година, ще дадът тласък и на растежа на пазара на недвижими имоти". Според Марсел Дякон тенденциите в близко бъдеще са за нарастване на търсенето и съответно увеличение на цените на недвижимите имоти, както и увеличаване на броя на чуждестранните инвеститори.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии