Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в Латвия
Най-големият спад в пазара на недвижими имоти в балтийските държави през 2009 година, бе наблюдаван в Латвия.

Според Global Property Guide, цените на квадратен метър жилищна площ в столицата Рига, паднаха с 59,7%.
 

Според президента на компания Century 21 BaltWest Валери Енгел, намаляването на потреблението, оттеглянето на чуждестранни инвеститори, в комбинация с песимистичните очаквания на населението, предопределиха ценовия колапс на латвийските недвижими имоти през миналата година.
 

Игор Индриксонс си обяснява резкият спад на пазара на недвижими имоти в Латвия, дори и преди кризата с факта, че на банките на практика им бе забранено да дават ипотечни кредити.  "В действителност, върху имотният пазар в Латвия имаше " двоен удар ": от една страна  правителството наложи ограничения за издаване на ипотечни кредити, а по-късно се развихри и световната криза. От трите балтийски държави Латвия е с най-нисък рейтинг "Стандарт & Пуърс" (S & P)".
 

"Намаляване на потреблението, оттеглянето на чуждестранни инвеститори, в съчетание с песимистичните очаквания на населението, предопределиха ценовия срив на латвийските недвижими имоти през миналата година"
 

Въпреки това, през септември, на пазара на недвижими имоти падат спря и започна растеж.  Според международната агенция за недвижими имоти "Гордън Рок", през четвъртото тримесечие на 2009 година, цената на комуналните обекти в Латвия се е увеличила с 7,4%, спрямо предходното тримесечие. Особено силен ръст на цените настъпи през ноември и декември 2009 година.
 

Според Century 21 BaltWest, цената за квадратен метър в нови сгради се задържа на 800 евро, за някои проекти цените достигнаха до 1000-1200 евро на кв.м. Серийните жилища на вторичният пазар, които бяха паднали до ценови нива от 455 евро кв.м., през месец декември започнаха да си възвръщат ценовите нива и достигнаха до 495 евро на кв.м. Цените на недвижимите имоти в елитния сектор се установиха на 2000 евро кв.м.
 

Експерти от Century 21 BaltWest, виждат причините за тези промени в драстичното намаление на предлагането на недвижими имоти на пазара, както и на оптимистичните очаквания, тъй като все повече и повече хора са уверени, че скоро пазарът на недвижими имоти ще започне да расте.

Въпреки това, желаното възстановяването е все още далеч. Днес около 30% от всички офис площи са празни. Бизнесът понесе тежки загуби през миналата година. Наемните цени бяха намалени от три до четири пъти в сравнение с 2007 година. Към момента, наемът за средно добър офис е 5 евро кв.м на месец. Валери Енгел заявява: "Наемният пазар на офиси и складови помещения е в много лошо състояние. Честа практика е да се допускат наематели, които плащат само битовите разноски на помещенията.
 

Има и добри новини. Според Ober-Haus Real Estate Advisors, през януари 2010 година цената на квадратен метър, на  серийните ремонтирани жилища в Рига е нараснала с 5%.
Средната цена на квадратен метър за едностаен апартамент достигна 579 евро, спрямо 543 евро през декември 2009 година. Квадратен метър при двустайните апартаменти струва средно 529 евро, спрямо 492 евро през декември 2009 година. Най-голямо търсене се наблюдава главно при  малките апартаменти. Цените на апартаментите в центъра на Рига през януари, не са се променили.

 

Според "Гордън Рок", сред чуждестранните инвеститори първенство държат руснаците-59%. На второ място с 10% дял, са инвеститорите от други бивши съветски републики, като Беларус, Украйна, Узбекистан, Казахстан и традиционните съседи на Латвия- скандинавците.Чужденците най-много-70%, търсят жилища икономична класа, с цена до 150 хиляди евро. 25% търсят недвижими имоти бизнес класа с цени от 150 до 350 хиляди евро. Само 5% търсят имоти в елитния сектор, които са с цени над 350 хиляди евро.


Президентът на компанията "Гордън Рок"-Станислав Зингел отбелязва: "През втората половина на миналата година, латвийските банки ограничиха кредитирането на чуждестранни купувачи. Сега банките са готови да помислят по въпроса за отпускане на ипотечни кредити за чуждестранни лица, но имат едно важно условие към клиента-неговата реална и надеждна платежоспособност.

 

Според компанията, руснаците и гражданите на бившите съветски републики, съставляват 95% от купувачите на луксозни апартаменти в Юрмала, като средната стойност на тези жилища е над 500 хиляди евро. Гражданите на тези страни съставляват 98% от купувачите на къщи, на стойност над 900 хиляди евро и 100 процента от купувачите, които придобиват изключителни вили на първа и втора линия от морето, в центъра на Юрмала, като стойността на тези вили е от по няколко милиона евро. В Рига, делът на руските инвеститори, в сегмента на изключителните мезонети и апартаменти, на стойност повече от 500 хиляди евро е 90%.
 

В краткосрочен план, експертите предричат по-нататъшно намаляване на предлагането и леко увеличение на търсенето на имоти в Латвия.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии