Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Сграда на годината. Номинация: Есте Хоум енд Спа. София. Снимки

Сградата е номинирана в категория: Жилищни сгради или комплекси.

Инвеститор:
„Есте Пропъртис” ЕООД, Борис Балев

Архитект:
„ЮА Архитекти” ЕООД

Изпълнител:
„Есте Пропъртис” ЕООД, Борис Балев

Конструктор:
инж. Явор Иванов

Адрес:
гр. София

Стил, лукс, удобство, качество. С тези думи най-точно може да се опише новият комплекс ESTE HOME & SPA. Разположен на площ от 17 дка в престижния квартал Изток, комплексът е оптимално ситуиран в града, в непосредствена близост до бул. Драган Цанков и метростанция Жолио Кюри, и недалеч от Борисовата Градина. Той съчетава в една хармония жилищно обитаване, комплексно обслужване, рекреационен SPA център и офиси.
 

Големината на ESTE HOME & SPA говори сама за себе си. По-важна обаче е значимостта на комплекса за квартала. Инвеститорът и архитектът поеха отговорността да проектират ESTE HOME & SPA като една симбиоза от сгради: не просто размножена типология, а повтаряемост на елементи и стилови особености. Макар и подобни сградите се различават и така допълват една друга, зад всеки ъгъл се крие нещо ново. По този начин, от човешка гледна точка, комплексът се възприема едновременно като едно хармонично цяло, но и като съвкупност от разнообразни сгради. Съчетанието между изчистените форми и динамичните акценти, подборът на материали като метал, керамика, стъкло, допринасят за човешкото излъчване на архитектурата на комплекса, еднородна, но не и скучна.
Една сграда винаги е повече от съвкупността на своите елементи, но когато тези елементи не са качествени, това се отразява на целия архитектурен облик. Не е такъв случаят с ESTE HOME & SPA. Влагането на най-модерните технологии и качествени материали е задължително за значим проект като този. Вентилируемата клинкерна облицовка с топлоизолация е комбинирана с елементи от алуминиев композитен панел с дървесен фладер, 5-камерната PVC дограма „Schuco“ и алуминиевата „Reynaers Aluminium“ с подходящи цветове, луксозните врати, асансьорите „OTIS“, дизайнерски оформените фоайета са само видимата страна на лукса. Остават скрити австрийските многокамерни керамични тухли марка „Poroterm”, изпълнението на електроинсталациите в шлаухови тръби, ВиК инсталациите от неръждаема стомана, вложката от звукоизолираща мембрана в пода, допълнителната шумоизолация между отделните апартаменти, изолацията на всички топлинни мостове, включително и на терасите. Помислено е и за нещо, което напоследък у нас стана порочна практика – безразборното поставяне на климатици. В комплекса за магазините и офисите е предвидена модерна централна климатизация, а за апартаментите – строго определени дискретни места за външните тела на климатиците и тяхното дрениране.
Комуникацията е много важна за един развиващ се квартал. ESTE HOME & SPA поставя нови стандарти за качество. Комплексът разполага с подземни гаражи на две и три нива, така че всеки апартамент е обезпечен с поне едно паркомясто. Самите гаражи са оборудвани със спринклерна противопожарна инсталация, система за контрол на достъпа, датчици за движение, подово отопление на рампите.
Не са пропуснати и бъдещите малки обитатели – свободното вътрешнокомплексно пространство е оформено с модерна детска площадка, подходяща за различни възрастови групи, ефектна настилка, различни дървесни и цветни видове.
Благодарение на отдадеността на инвеститора и проектанта към архитектурния и социален облик на комплекса и квартала, е постигната подходящата връзка на отделните сгради с околната среда, и едновременно с това - уникалният и модерен дух на комплекса.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии