Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Сграда на годината

Екологичното и устойчиво развитие на сградите и осмислянето на градската среда  са акцент на седмото издание на  националния конкурс „Сграда на годината”


От 1 декември  стартира онлайн гласуването за „Сграда на публиката"


И тази година най-забележителните постижения на архитектурата, най-оригиналните идеи и новаторски решения в строителството ще бъдат представени на Националния конкурс „Сграда на годината”.

Участие в конкурса са заявили над 80 обекта, които ще се състезават за призови статуетки в 9 категории. Кандидатурите са на жилищни и бизнес сгради, търговски, промишлени и ваканционни комплекси от София, Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе, Ловеч, Търговище, Кърджали, Смолян, Разлог, Девин, Пещера, Пирдоп, Балчик, Созопол, Св. Влас, Самоков, Пампорово, Банско, Сандански и Боровец.

Отличените в седмото издание на конкурса ще бъдат обявени на 15 декември 2008 г., на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов” в София. Победителите ще се  определят от 20 членно жури, съставено от представители на браншовите организации, български и чуждестранни професионалисти от бизнеса и културните среди.

Съвременното строителство изисква все по-активно въвеждане на  „зелен” регламент, добро управление и устойчиво развитие. Затова при избора на победителите тази година, водещи ще бъдат критериите за екологичното строителство, енергийната ефективност на сградите и хармонично вписване в околната среда.

При оценяването на обектите журито ще търси и иновации по отношение на дизайна, цялостен външен вид, характерни и отличителни белези на сградите, интериорните решения, ефективността при разпределяне на пространството. Определящи ще са и отделните характеристики при различните категории сгради - техническо качество, удобства и услуги, разположението и достъпът до тях.  Не по-малко значими за журито ще са показателите на сградите за функционалност и таргет-потребители.

Всички критерии за избор на „Сграда на годината” в отделните категории са подчинени на обществено-професионалните норми за оценка на оригиналната архитектурна идея и качественото изпълнение на сградата от проектанта и строителя.

Инициативата “Вечните сгради на България”, която има за цел подпомагане, възстановяване и съхранение на културни паметници се роди през 2005 г. в рамките на Национален конкурс „Сграда на годината”. Първият й обект е уникалната Боянска църква, чиито реставрационни дейности на стенописите завършиха тази година.
В дарителската кампания се включиха над 50 фирми, благодарение на които бе възстановен средновековният храм.

Всяка година конкурсът „Сграда на годината” присъжда специални награди, с които поощрява адаптацията и реставрацията на сгради с цел опазване на културно историческото наследство. Носители на тази награда са Съдебната палата, София, сградата на СИБанк, София, сградата на ДЗИ Банк АД, София и Театрален комплекс „Сава Огнянов” – Русе.

От 1 до 15 декември 2008 г.  всеки може да даде своя глас за „Сграда на публиката" в седмото издание на Националния конкурс, като гласува в  сайта на конкурса:  http://www.sgradanagodinata.bg


# # #


За конкурса „Сграда на годината”:
Национален конкурс „Сграда на годината” е основан през 2002 г. от в-к „Строителство Градът”, под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и със съдействието на браншовите архитектурни и строителни организации в България. Основната цел на конкурса е да отличи най-добрите постижения в областта на архитектурата, строителството и инвестициите.

Над 400 сгради са участвали в конкурса през годините, най-добрите от които са отличени с престижната награда „Сграда на годината”. Жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, консултантските услуги и бизнеса, определят всяка година най-добрите реализации.
През 2005 г. конкурсът придобива популярност и сред широката публика с инициативата „Награда на публиката”, за която всеки може да гласува в сайта на конкурса.

Символ на конкурса е месинговата статуетка, изработена от известния скулптор Петко Москов. В продължение на шест години тя е връчена на 75 от най-хубавите сгради на България.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии