Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Сезират Комисията за защита на конкуренцията за нарушения на Е.ОН

Все повече клиенти на дружеството се съмняват в начина, по който се проверяват електромерите.
 

Гражданско сдружение ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за нарушения на Е.ОН - завишаване на сметките на стотици потребители. Все повече клиенти на дружеството се съмняват в начина, по който се проверяват електромерите и недоволстват, че заради открити "манипулации" на уреда трябва да плащат огромни суми.

Един от абонатите миналия месец получава съобщение, че дължи близо 700 лева. От Е.ОН констатирали, че електромерът му не отчитал правилно и го сменили.

"Ние нямаме достъп нито до електромерите, нито до таблото, вътре е запечатано, заключено с техен ключ таблото, запечатано с твърда пломба тяхна. Вътре електромерът също е запечатан с твърда пломба", заяви Енчо Дянков.

Той не разбира защо трябва да носи отговорност и да плаща за нередност в електромер, до който няма достъп и който не е негова собственост, а на ЕОН. В подобна ситуация е и Атанаска Йорданова. Наскоро служители на компанията подменили електромера й и съставили протокол, че има отклонение. Сега тя чака корекция в сметката

"Притеснението ми е това, че те пишат, че има отклонение, но аз от моя страна нямам човек, който да го е видял това отклонение", коментира Атанаска Йорданова.

Енчо и Атанаска се обръщат към Сдружението граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията. Обединението смята, че не е редно електромери да се проверяват в метрологична лаборатория в Унгария - дъщерно дружество на концерна Е.ОН - затова организацията ще сезира Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и Комисията за защита на конкуренцията.

"По този начин би трябвало всички проверки, които се правят в тази лаборатория, да бъдат напълно невалидни, тъй като са правени от лице, което има интерес от определен резултат. Енергийното дружество свива пазара на услугата извършване на метрологична проверка като я възлага на свое дъщерно дружество", заяви Светослав Спасов, председател на УС на Сдружението граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията.

Дали тези мотиви ще бъдат приети от отговорните български институции предстои да разберем. Ако обаче те се произнесат в полза на ищците, може да се стигне до ситуация, в която Е.ОН ще трябва да връща пари на стотици свои абонати.

От Е.ОН обясниха, че поради невъзможност на Българския институт по метрология да поеме всички електромери, част от тях се изпращат за проверка в лаборатория в Унгария, която обаче е независима и не е част от концерна.

 

Източник: БТВ

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии