Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Сега е момента за нов офис: ниски наеми в луксозни сгради


До 3 евро на квадратен метър паднаха най-евтините офис наеми. Малки фирми използват момента за да се преместят в по -луксозни помещения на по-ниски цени.
Изключително   динамичен е   пазарът   на офис наеми през последните седмици.
Цените в почти всички сегменти падат, което дава възможност на фирми, избегнали кризата и с разраснал се бизнес, да се преместят на по-хубаво място срещу по-малко пари.
По данни на брокери средният спад на наемите на офиси е около 30-35 процента, откакто е започнала кризата. Поради тази причина най-евтините помещения за офис - апартаменти в жилищни сгради вече могат да се наемат и по 3 евро на квадратен метър.
Цената се доближава изключително много до наема зa живеене, като разликата е, че жилището се ползва за офис.

 

Малко по-скъпи са офисите в сгради клас Б, като в момента е възможно такъв офис да се наеме за цени между 4 и 5 евро на квадратен метър. Това означава, че една стандартна кантора от 16 квадратни метра може да се наеме срещу максимум 80 евро на месец. Значително са спаднали и наемните цени на офисите в сгради клас А. Такива  има доста, като те не бива да се бъркат с най-високия сегмент. Цената на обикновения клас А е паднала от 12-13 евро на 8-9 евро на квадратен метър.

 

Най-малък е спадът при офисите в сградите от най-високия сегмент, или истинския клас А, както е по европейската квалификация. Това се дължи и на факта, че такива
сгради у нас има малко. При повечето не се забелязва спад в цените, защото договорите са дългосрочни и за много компании е задължително да са в такива сгради, особено чужди представителства. Все пак и при тях се забелязва частично поевтиняване.
В момента може да се наеме офис в най-високия сегмент и за 15-18 евро на квадратен метър. Преди цените не падаха под 22 евро на квадрат.
Разликата между отделните класове на офис сградите са много. Колкото повече екстри -толкова по-висока категория

 

Всичко зависи от оборудването, локацията, инженерната инфраструктура, обслужването и поддръжката. Например при най-високия сегмент е задължително сградата да има двоен под, двоен таван, както и надежден генератор, в случай че спре токът. Трябва да разполага както с вътрешни, така и с външни паркоместа.
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии