Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Разрешиха строежа на електропровода на ТЕЦ „Марица изток 1”

Националната електрическа компания (НЕК) вече законно ще може да строи един от електропроводите, който ще свързва новата централа на американската компания Ей И Ес в Гълъбово с преносната мрежа. Това става ясно от публикуваното в последния брой за 2009 г. на Държавен вестник разрешение на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

То допуска предварително изпълнение. Разрешението се издава, след като обектът беше обявен за национален, за да се избегнат спорове и спирания от община Гълъбово. Електрическата компания започна през миналата година строителството на съоръженията без разрешението и без одобрени строителни книжа, като беше получила разрешение за временно захранване. Дирекцията за национален строителен надзор обаче обяви строежа за незаконен и поиска да премахне подготвените места за стълбовете на електропроводите.

Твърди се, че и.д кмет на община Гълъбово Пламен Бараков има намерение да оспори решението на министъра. Спорът ще забави допълнително изграждането на електропровода, ако съдът спре предварителното изпълнение. Бараков зае поста на временно отстранения от окръжния съд в Стара Загора кмет Николай Тонев, който е разследван за длъжностно престъпление. Той стана известен с войната, която поведе срещу инвеститорите на територията на общината-италианската "Енел", Ей И Ес, държавните мини и "ЕВН Разпределение".

Строителството на далекопровода не можеше да започне, без общината да даде право съоръженията да преминат през 478 дка общински и земеделски земи. За тези права тя поиска 27 млн. лв., но НЕК оспорва оценката в съда. Подобна сума компанията не е плащала за нито един обект до момента. Тя може да бъде сравнена единствено с парите, платени от НЕК на Христо Ковачки за площадката на новата централа до фабриката "Брикел"-по неофициални данни около 17 млн. лв.

Заради забавянето на строителството с почти година  НЕК е заплашена да плаща неустойки до 27 млн. евро на Ей И Ес, тъй като се е ангажирала да поеме загубата от административно бездействие. Тези средства ще бъдат платени от потребителите в цената на тока, продаван от електрическата компания, категорични са експерти.

Изграждането на централа е за над 1 млрд. евро, а първоначалните намерения бяха електропроводите да са готови до юни 2008 г. В началото на миналата година бившето ръководство на НЕК обяви нов срок до ноември 2009 г., но и той не беше спазен. От ръководството на компанията вчера не се ангажираха с конкретни срокове. Експертите й смятат, че е възможно те да бъде изградени за два месеца, ако съдебните спорове приключат бързо. Самото строителство на новата централа според изявленията на представители на американската компания се забавя с около шест месеца и трябва да е готова догодина.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии