Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Разблокира се пазара за логистични проекти


През последните няколко години цените на терените за изграждане на логистични проекти у нас скочиха рязко и възпрепятстваха развитието на сектора. Икономическата криза обаче свали цените на по-разумни нива. Реалистичните цени на земята за логистични проекти са от порядъка на 30 – 40 евро на квадратен метър.

Падащите цени на земята би трябвало да успеят да разблокират инвестиционния пазар в сегмента, смятат консултантите.
Логистичните площи остават сегментът от бизнес имотите у нас, който е най-малко засегнат от икономическата криза благодарение на това, че не отбеляза рязко нарастване и затова няма свръхпредлагане.
От началото на годината секторът преживява подновена положителна тенденция, се отбелязва в доклада. Увеличава се броят на западни компании, които търсят възможности в България за релокация и консолидиране на операциите си.
Наемните нива за модерни първокласни складови и логистични площи в София се стабилизираха на нива около 5 – 6 евро на кв. метър на месец. Стари площи се отдават под наем срешу около 2 евро/кв. м, сочат данните от доклада.
След рязкото нарастване от последното тримесечие на 2008 г. доходността от първокласни логистични площи остава около 13%, но почти не се реализират сделки, които да потвърдят тази цифра. Прогнозата е тя да остане сравнително стабилна в сравнение с другите два сегмента на бизнес имотите (офиси и търговски площи).
Сред големите предстоящи проекти в сектора са плановете на корейската компания Choice да построи индустриален парк близо до Перник. Проектът ще бъде разположен върху терен с площ 260 декара, а първоначалната инвестиция ще е около 20 млн. долара. Строителството на целия индустриален парк ще отнеме около 10 години.
Веригата Пикадили пък планира да построи логистичен център в Индустриална Зона София – Изток в гр. Елин Пелин върху терен с площ 15 хил. кв. м. Инвестицията е за над 15 млн. евро, а стартът на строителните дейности се очаква през 2010 г.

Петко Литов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии