Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Пътят за Галата остава затворен за дълго

Статията и снимката са от Морски Дневник

 


Оптимистичният вариант за възстановяване на пропадналия път за кв. "Галата" е месец и половина. Това съобщи Людмила Юрукова, главен експерт "Пътна инфраструктура" в община Варна. По думите й това ще струва милиони, каквито общината не е предвидила в сметката си за аварийни ремонти тази година. В момента две геоложки фирми следят с репери дали скатът продължава да се свлича и с каква скорост. Едва след замерванията може да се планира укрепване на терена.

Платното на пътя за "Галата" пропадна във вторник заради строеж на жилищен комплекс. Срутването е с дължина близо 20 метра. "По случая вече е образувано досъдебно производство, съобщи кметът Кирил Йорданов. Техническа експертиза ще прави общинската дирекция "Строителен надзор", както и районната дирекция "Национален строителен контрол". Тя трябва да уточни конкретните причини за инцидента, както и чия е вината. Кметът подчерта, че строежът на комплекса от 17 сгради е започнал законно - разрешителното е издадено на база идеен проект. "Законът за устройство на териториите го допуска, но аз го забранявам със специална заповед, каза Йорданов. И да обжалват, готов съм дори да се съдя с инвеститори, ако по този начин могат да се предотвратят подобни инциденти", каза Йорданов. Той подчерта, че строителният надзор на комплекса в "Галата" и на строежа в "Младост, при който също пропадна част от булевард, е поверен на една и съща фирма - "Стройконтрол ЯН 99". Платното там пропадна, защото строителите прекъснаха канализационен колектор.

Инвеститор на комплекса "Варна саут бей" е фирма "Дарк 2004" ООД, а строител - фирма "Борд" ООД. По думите на изпълнителния директор на "Борд" Весел Василев причина за пропадането е комбинацията между липсата на канавки по цялото трасе на пътя към "Галата" и обилен валеж в нощта преди инцидента. По данни на филиала на НИХМ във Варна за два часа са се излели 18.5 л дъжд на кв.м, което е 30 процента от месечната норма на валежите. Изпълнени са всички предписания на "Геозащита" за укрепване на изкопа, категоричен е Василев. Той увери, че и строителят, и инвеститорът са готови да поемат всички финансови разноски за възстановяването на пътя.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии