Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Продължават инвестициите на Москва в курорта Камчия край Варна


Приблизително 11 000 московски ученици ще имат възможност да почиват през 2011 г., в новия целогодишен курортен лагер „Радуга” („Дъга”), който бе открит в четвъртък (9 септември), и е част от Ваканционен комплекс Камчия на Черноморското крайбрежие край Варна, собственост на Москва.

 

Лагерът „Радуга” („Дъга”), е вторият московски обект в курорта Камчия. От 2008 година, московски  деца почиват на българското крайбрежие в лагера „Лонгоза”. В новият лагер „Радуга” ("Дъга"), едновременно могат да почиват около 600 деца и 100 учители. Стаите са оборудвани с климатик, баня със санитарен възел, освен това са оборудвани и за деца с увреждания. На покрива на лагера са инсталирани соларни панели, които осигуряват около 15% от енергията. В лагера има още  читалище, концертна зала, помещения за занимания по музика и танци, боулинг. Децата, почиващи през есенния сезон, могат да изучават училищната си програма в специално оборудвани класни стаи.

 

На церемонията по откриването присъстваха кметът на Москва, Лужков и министър-председателят на България, Бойко Борисов, както и други официални лица и почетни гости от българска и руски страна, съобщи агенция РИА Новости. 

 

"Убеден съм, че това, което правим заедно с българското правителство, с местните власти, ще ни бъде взаимнополезно”, каза Лужков при откриването. Той допълни, че откриването на лагера е "доказателство за приятелството между руския и българския народ, което има исторически корени."

 

По думите на московския кмет, сред децата които в момента са на почивка в лагера, има и момчета и момичета от изгорелите в следствие на природните пожари московски села. 

 

Според Лужков, през лятото, лагерът изцяло ще бъде на разположение на децата, а през есента и зимата ще имат възможност да почиват и ветерани.

 

Лужков каза още, че откриването на лагера дава възможност за работа на 400 български специалисти.

 

"Също така, ние искаме от нашите братя българи, всички свежи, слънчеви, да дойдат на масата, при нашите ветерани и деца”.

 

Лужков сподели плановете и разказа, че в комплекс Камчия е планирано  изграждането на още редица обекти. Сред тях: лечебно-диагностичен и балнеологичен център, училище, спортен център с арена за лека атлетика и плувен басейн. Освен това градските власти на Москва, възнамеряват да изградят тук, още един лагер с 600 места, който ще се казва "Черно море".

 

"През 2011 г., ние ще завършим целият комплекс, и той ще бъде най-красивия на земята" - каза Лужков. Въпреки това изявление на Лужков, трябва да се отбележи, че официалният краен срок за завършване на целия проект е средата на 2012 година. 

 

Министър-председател на България, Борисов, на свой ред благодари на властите на Москва.

 

"Ние Ви благодарим за инвестициите, които са за около 200 млн. евро, за 400-те работни места и за факта, че потока от туристи се е увеличил с около 30%", - каза Борисов.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии