Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Продажба на жилище в UK

Тази информация също е от вестник BG BEN, който излиза  български език на територията на Обединеното кралство. Целта не е да ви насочваме към покупка на имот в Англия, а да погледнете от разстояние - как стоят нещата там.


 

Комисионната обикновено е в размер на 3%, посредниците таксуват и VAT

В предния брой хвърлихме светлина върху начини да продадете къщата си сам, а днес ще ви обясним как агенциите могат да свършат черната работа докато вие продължите да се занимавате с всекидневните си задължения без да ви се налага да се притеснявате на кого да се обадите и как да рекламирате, за да привлечете повече клиенти. Както на всеки му е ясно агенциите се занимават с тези услуги не поради добра воля, а срещу заплащане. Това е първият и най-логичен въпрос:


Колко струва това удоволствие?

Цените на услугите варират според агенциите, така че за да не попаднете в неудобна ситуация след подписването на договор е добре да сте запознат какво точно ще платите. Обикновено комисионната е процент от цената на жилището, затова най-добре ще е да доверите имота си на опитен агент, който ще може да вземе и по-добра цена. Агентите също така взимат различни комисионни в зависимост дали агенцията продава директно или недвижимото имущество се преминава чрез няколко такива. Обърнете внимание, че ако предложите твърде нисък процент на посредника той няма да е заинтересован да се заеме с вашата сделка. Голяма част от агентите ще таксуват и VAT(ДДС), което e 17.5%. Ако комисионната е 3% това означава, че към тази сума ще се да добавите още половин процент от стойността на къщата към агентийската такса.
Преди да заявите своето желание за работа с агент обмислете добре процента на неговата комисионна. При къща с цена от £150 000 3% са £4500, което въобще не е малка сума. Ако успеете, обаче да се спазарите за 2.5% (“само” половин процент по-малко) резултатът е £750 спестени паунда. Естествено, с нарастването цената на къщата, расте и сумата спестена от вас.
Както споменахме по-горе с агенции можа да работите по няколко начина, затова ще разгледаме видовете споразумения с агенции:


- Извършвана на продажбата само с една агенция (еднолично агентийство) - използвате само един агент и поради факта, че имота ви се предлага на по-ограничен кръг купувачи, посредникът ще ви вземат около 1-2 %. Предимствата се очевидни. Ако къщата се продаде бързо вие спестявате купища пари, но има и вариант в който тъпчете на едно място с едни и същи клиенти.


- Присъединителна еднолична агенция. Това е малко странна концепция. В общи линии става дума за двама агента, които предлагат жилището ви на пазара и в случай на продажба те разделят комисионната помежду си, независимо кой е осъществил сделката. Цената на тази услуга е около 2-3% от стойността на имота като благодарение на по-широкото предлагане имате по-голям брой потенциални купувачи.


- Многостранна агенция - използвате колкото желаете на брой агенти. Този, който продаде къщата ще вземе комисионната. Предимството е, че всеки се стреми да продаде имота и то преди неговия конкурент, за да се радва на процент от продажната стойност. Недостатъкът е по-големия процент (2.5-3%), който ще се наложи да заплатите.
Някои агенции за недвижими имоти биха ви дали възможността да ползвате услугите на едноличната агенция за определен период от време и ако не успеят да намерят нов собственик за вашето жилище, сделката се представя на пазара чрез многостранни агенции, но при по-различни условия.

Другите факти, които трябва да се вземат под внимание при продажбата с агенция са следните:


- Каква публичност ще се даде на имота? Дали ще бъде изложена на витрината на въпросната компания, дали ще бъде рекламиран по интернет и дали ще бъде промотиран в местния вестник?


- Те (агенциите) част ли са от веригата по сделката? Ако са брънка от звеното те ще бъдат заинтересовани от бързата продажба на имота. От друга страна независим местен агент може да ви предложи по-персонализирана услуга тъй-като познава района по-добре.


- Предлагат ли придружаващ оглед на къщата? Дали агентът ще посети имота ви с потенциален купувач зависи изцяло от вас, но помислете. Кой ще обясни по-добре състоянието на имота – вие или агента? Някои купувачи предпочитат агентите, тъй-като те са по-честни с него. Ако агентът развежда купувачите и вие се навъртате наоколо никога не влизайте всички купом в стаята. Това ще придаде чуство за клаустрофобия от страна на желаещите ново жилище.


- Имат ли избраните от вас посредници интернет страница? С непрекъснатия темп на нарастване на изполването на интернет, собствен уеб-сайт е задължително условие в осъществяване маркетинга на продавания имот.
На последно място остава вашето първо впечатление от агента. То е много важно. Не се обвързвайте с агент, който не ви допада, особено ако става въпрос за вашата къща.

В крайната фаза на предаването имота ви на съответната агенция не забравяйте да изискате писмен договор, засягащ следните теми:


- вид на споразумението
- размер на комисионната
- период, в който жилището ще се продава от агенцията
- табели на агенциите (дали ще бъдат изложени на показ пред къщата ви)
- гаранция на продавача. Трябва писмено да гарантирате, че имотът е ваша собственост и имате право да го продадете. Нелегално е агент да представлява фалшиви собственици или продавачи на имота.

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии