Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Проблеми с интернет

Интернет проблем блокира комуникациите в страната. Аварията порази банки и системи за разплащане.

БТВ съобщи за проблем, който вчера на гърба си изпитаха фирми, банки и граждани от цяла България. Държавата беше парализирана, но се чуват и мнения, че този безотговорен акт на новата, стара телекомуникационна компания бТК-vivacom граничи с икономическо престъпление. Представители на Портала за имоти на Варна imotdnes.com направиха опит да се свържат с обявения телефон 0800 100. В слушалката се чуваше: "В момента разговора не може да бъде осъществен". Бяха посетени и центрове на vivacom във Варна, в които разтревожени граждани се опитваха да платят сметката си за да не бъдат изключени. Отговора на служителите беше, че има проблем. В нито един от центровете не чухме извинения за меко казаното - неудобство.

Портала, в който сте и в момента - понижи с 30 % посещенията. Така vivacom застрашиха бизнеса на агенции и строителни фирми. Потребителите не успяха да досигнат до офертна информация публикувана в портала.


Срив в мрежата на БТК, позната ни вече като "Виваком", остави хиляди хора без достъп до парите им в картовите сметки, като десетки банкомати нямаха комуникация с обслужващите банки. Проблемът изникна в ранния следобед за около два часа. Той изправи на нокти и хората в БНБ. Клонове на търговски банки също бяха поразени и клиентите им нямаха възможност нито да внасят, нито да теглят пари в навечерието на почивните дни.

Десетки фирми в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен останаха без интернет комуникации. Какво предизвика този хаос обобщават Димитър Анестев и операторът Бисер Босилин. Малка софтуерна грешка порази стратегически комуникационни съоръжения на "Виваком":

"Бъг означава неочаквано поведение на софтуера, който обслужва машините", обясни Георги Георгакиев.

Заради този "бъг" без връзка останаха десетки банкомати от системата "Борика", които се обслужват от линиите на "Виваком". Хиляди нямаха достъп до своите пари.

Аварията порази и системата за интернет разплащанията "Epay", като много хора днес не можеха да си платят дори и комуналните задължения. Офиси на търговски банки нямаха връзки с главните сървъри в централите си и нито можеха да дават, нито да приемат суми от своите клиенти.

Повредата в БТК изправи пред сериозно изпитания системи за електронни разплащания. Ако и те бяха излезли от строя, банковата система щеше да спре работа за неопределено време. БНБ задейства извънреден план за действия при кризи и осигури алтернативни канали за комуникация между частните трезори.

За кратко аварията предизвика смущения и с мобилната мрежа на "Виваком" във Варна, но те са били отстранени за броени минути.

Проблемите с Интернет връзката се отразиха и на таксиметровите компании. От фирмите обясниха, че са преодолели комуникационната криза без особени проблеми с поръчките.

Трудности възникнаха и с мобилното плащане за паркиране в "Синя зона" в София. От Центъра за градска мобилност съобщиха, че след възникването на проблема инспекторите са спрели да санкционират паркиралите в зоната автомобили без талон.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии