Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

При покупка на офис във Варна без Акт 16

 

Ако имате фирма и сте преценили, че е по-добре да изплащате собствен офис, вместо да плащате наем:

 

Най-важното, което трябва да знаете е, че ако купувате недвижим имот на името на фирмата, парите които инвестирате не минават за разход на фирмата. Можете да купите на името на фирмата компютри, принтери, коли и те минават за разход - фирмения имот НЕ. Единствено за разход ви се признават лихвите по кредита.

Ако купувате на офиса или бизнес имота на Акт 14, ви очакват доста изненади и за да се предпазите, внимавайте за следното:

 

Задължително в договора да присъства дата, до която офиса трябва да ви се издаде по Акт 16.

Получава се така, че бюрокрацията около имотите е потресваща. За да вземе една сграда Акт 16, е необходимо ЕОН да озаконят партидата за ток. 99 % от строителните фирми заявяват неофициално, е от ЕОН ги размотават, а те от своя страна размотават клиента. Въпреки това, строителните фирми, които попитахме, не желаят да вземат официална позиция за да не си влошат отношенията с ЕОН.

Така, че в договора впишете дата на издаване по Акт 16 и ако стане забавяне, не е лошо да присъства неустойка, която да ви обезщети при евентуално забавяне. В противен случай, можете да изпаднете в ситуацията - да чакате и година. Агенцията по сделката си е взела комисионната, строителя си е взел парите, само вие чакате и като допълнителен бонус - изплащате кредит и същевременно имате и наем на сегашния офис.

 

Ако купувате с кредит на името на фирмата, повечето банки дават значително по-къси срокове за изплащане на кредита. Причината е, че ако един бизнес имот не се изплати между десетата и петнйстата година,  то първоначалната цена е явно нереална.

При кредитирането ще се наложи да осигурите заверени счетоводни баланси за предната година. Осигуровките за около шест месеца назад, също трябва да са различни от минималната заплата - в смисъл: Повечето управители на фирми се осигуряват на минимална заплата или на непълен работен ден. Това може да ви изиграе лоша шега, така че се консултирайте.

От банката, че ви подложат на няколко разпита, ще дойдат да огледат офиса ви - техника, брой служители. Ще се наложи да декларирате собствеността на фирмата: имоти, автомобили, техника и т. н.

Ще се наложи да платите и на оценител (около 200 лв.), който да оцени имота. Това е задължително условие на банката, защото когато офиса е без Акт 16, положението е по-специфично. Реално банката влага парите си в неозаконен имот. Казвам, че банката влага парите си, зашото до изплащане на последната вноска по кредита, офиса е собственост на банката.

Дори офиса да е завършен и на външен вид да изглежда, че може да се ползва, липсата на Акт 16, не позволява да мине "Трудова медицина". Без Трудова медицина, ви заплашва глоба, така че не си струва риска.

Сделката може да мине на данъчна оценка - примерно 15 000 лв. От началото на годината данъчната оценка се повиши около 50 %.

ВНИМАНИЕ! Ако решите да продавате след година, ще се наложи да платите сериозен данък върху разликата. Примерно: Ако при покупка на офиса сте платили данък върху 15 000 лв., след година степента на завършеност е надигнала цената примерно на 35 000 лв. Върху разликата от 20 000 лв. ще се наложи да заплатите данък от 10 %. Ако обаче сте по ДДС - данъка ви ще е 20 % или 4000 лв.

Документа за данъчна оценка от данъчното ще ви струва около 50 лв.

Ако офиса е без Акт 16, ще ви е необходим и документ за степен на завършеност.

При предварителния договор, заложете не повече от месец до същинкия договор за прехвърляне на собствеността.

 

Най-добре наемете агенция, която ще ви помогне при всички пречки

 

Ивайло МанаховГласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии