Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

По 500-600 сгради на година ще бъдат санирани с европари от 2011 та

От 2011 година 500-600 жилищни сгради ще могат да бъдат санирани чрез средства по оперативна програма "Регионално развитие". За целта по програмата в отделна ос ще има 40 млн. евро и по този начин ще може да бъде доразвита демонстрационната програма за обновяване на жилища на Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

 

До юни се очаква да бъдат готови промени в Закона за етажната собственост и приети до края на годината от парламента. С промените се предлага да се намали необходимият процент съгласие на собствениците за санирането на жилищната сграда, който сега е 100%. Може би ще е три четвърти, може би две трети, но не може да бъде 100%, за да може тази програма да е работеща.

 

За да се възползват от европейските средства за финансиране на обновяване на жилищните сгради, собствениците на апартаменти обаче трябва да учредят етажните си собствености, да се регистрират, да вземат решение и да приготвят инвестиция от около 5 хил. лева на апартамент.

 

Амбицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е тази програма за обновяване на 500 - 600 сгради да стане мащабна милиардна програма. Средства ще се търсят чрез продажби на емисии въглероден двуокис, чрез мерки и фондове за енергийна ефективност по линия на европейската солидарност при затварянето на блокове на „Козлодуй или чрез оперативната програма за следващия програмен период между 2014-2020 г.

 

През настоящата 2010 година по ПРООН ще бъде повишена енергийната ефективност на 26 жилищни сгради, а досега по нея са обновени 30 сгради. До 15 април държавата ще отпусне пет милиона лева за съфинасиране на проекта. Ремонтите на апартамент от 75 кв. м е около 10 хил. лв. При санирането на жилищата държавата и собствениците участват във финансирането солидарно.

 

По тази програма бе рехабилитиран жилищен блок в столичния квартал „Дианабад“. Обновената сграда е по проект „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради“, който е съвместна инициатива на министерството и ПРООН.

 

В блока в „Дианабад“ всяко домакинство е платило 5 хил. лева, а средната икономия от енергийни разходи на апартамент е около 120 лева на месец. След подобни ремонти се повишава себестойността на апартамента и се удължава живота му. Сметките за парно  намаляват наполовина, а тези, които се отопляват с електричество, плащат месечно за ток по 45 лева за 100 кв. м апартамент. И в най-студените дни температурата в апартаментите не пада под 18 градуса.

 

По линия на Фонда за енергийна ефективност има възможност за колективни кредити за саниране на жилища, но досега никой не се е възползвал от нея. По споразумение между фонда и ПРООН се предлага подобна възможност в рамките на демонстрационния проект.

 

Ако колективният кредит се взема от името на етажната собственост от фонда, лихвите по него сани  между седем и десет процента, което е с няколко пункта по-нисък процент от тези на банките.

 

В България има 707 хил. жилища в панелни сгради, в които живеят 1,8 млн. души, ако към тях се прибавят и занемарените монолитни сгради излиза, че броят на българите, които живеят в жилища, нуждаещи се от саниране е около 2,5 милиона души.
Най-голям брой панелни жилища в страната са построени в перида между 1960 и 1980 г.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии