Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Панелните жилища отново привличат интереса на купувачите


През месец март търсенето на жилищни кредити продължи да бъде устойчиво и запитванията за нови заеми се увеличиха с 6% спрямо предходния месец. Появиха се и първите клиенти, търсещи до 100% финансиране, сочи анализ на "КредитЦентър".

 

Две нови тенденции се оформиха на пазара. Първата е свързана с ръста на покупките на панелни апартаменти с кредит. Ниските цени на панелните апартаменти привличат интереса на най-голямата активна група купувачи. Това са хората, които търсят да закупят двустайни жилища на цена между 35 000 и 45 000 евро.

 

През последните два месеца се подобриха и условията, при които банките кредитират покупките на панелни апартаменти. Финансирането на такива сделки най-често става на 70 до 75% от стойността им, което означава, че кредитите се движат между 25 000 и 30 000 евро.

 

При срок на кредитите от 20 години, купувачите ще плащат месечна вноска между 400 и 500 лева - приемлив разход за семействата със средни за големите градове доходи. В повечето случаи клиентите, които искат да закупят такова жилище, живеят под наем и плащат наеми от същия порядък. Възможността да се сдобият със собствено жилище, плащайки същите месечни вноски като месечния наем, ги мотивира да пристъпят към сделка.

 

Ниските цени на имотите доведоха до още една нова за пазара тенденция - появата на клиенти, които искат 100% финансиране на сделката с недвижим имот. Желанието да направят изгодна сделка на качествено жилище на добра цена в момента повишава активността и на хора, които не са готови за такава сделка.

 

Това най-често са хора с добри и стабилни доходи, но без спестени собствени средства, с които да поемат необходимото самоучастие и другите разходи, съпътстващи тегленето на кредит и покупката на недвижим имот.

 

Днес финансирането на 100% от сделката е невъзможно, освен ако клиентите нямат второ жилище, което да ипотекират, а допълването на липсващите средства с потребителски кредит или заеми от приятели и роднини невинаги е добро решение.

 

Анализирайки лошите кредити виждаме, че по-голямата част от тях се дължат именно на теглене на максималните размери кредити или допълнителното теглене на един или два потребителски кредита освен ипотечния. Дори при ниски цени, не трябва да се прави сделка на всяка цена, защото такива покупки крият много бъдещи рискове и в голямата си част завършват като лоши кредити.
 

Източник: "КредитЦентър"

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии