Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Отрязаха военните за апартаменти

Военните вече няма да могат да купуват ведомствените си жилища. Това реши правителството, като промени закона за отбраната. Военният министър Николай Младенов обясни, че мярката се налагала заради оределия жилищен фонд на войската. Към момента 16 хиляди армейци чакат за покрив над главата, поясни още Младенов. Досега хората под пагон имаха право да закупуват апартаментите на преференциални цени след 15 години живот в тях.

С решение от вчера обаче кабинетът спря покупката на 200 нови апартамента за войската. Причината е, че няма средства за това, поясни Николай Младенов. По думите му в края на мандата си предишното правителство е сключило договор, но покупко-продажбата така и не била осъществена.
 

Новият закон предвижда и чистка в редиците на армейските чиновници. Желанието на Николай Младенов е администрацията да бъде сведена до 2 на сто от наличния състав на армията. Според разчетите на министерството това означава, че около 800 души ще загубят работата си. Колко офицери ще напуснат армията, пък ще стане ясно по-нататък, когато екипът на Младенов е готов с разчетите си колко души може да издържа. В закона се предвижда още и намаляване на пенсионната възраст за военните. От 49 на 45 години се намалява пределната възраст за кадровите войници, а възрастта за висшите офицерски звания "генерал-майор" и "генерал-лейтенант" се намалява съответно от 60 години на 58 и 59 години.
 

Около 350 милиона лева дълг ще натрупа армията до края на годината, прогнозира министър Николай Младенов. Неговото ведомство дължи пари за консумативи, военни жилища и техника. Най-голямото перо обаче са неизплатените средства за хеликоптерите и самолетите, както и 10 милиона евро за фрегатите.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии