Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Откриха първата хлебна къща в Габрово

Първата в Габрово хлебна къща бе открита днес. Тя е осветена като културно-духовен център "Св. Христофор" под егидата на Международния съвет на самодейните средища. Хлебната къща ще вдъхновява преоткриването на православните ценности и всекидневното прилагане на християнството най-вече между младите хора.

Ще бъдат организирани вечери за колективно месене и декориране на типични местни хлябове и печенето им в пещта на къщата. Ще се провеждат и християнски дискусии, основно сварвани с хляба на причастието и редовната подготовка на тялото и духа за християнското тайнство. Хлябът ще „замесва" и среда, подходяща за междурелигиозен и културен диалог за различни местни групи около обединяващото пространство на пещта. Хлябът ще има и екологична роля и ще обучава относно правилно хранене и земеделие чрез дейности около местния уникален сорт пшеница „лимец".
 

Концепцията на хлебната къща е вече познат световен модел и ще си партнира с другите шест страни, където в момента се сформират такива къщи чрез мрежата на Международния съвет на самодейните средища по модела на първата в Габрово. Хлебната къща ще възражда местни занаяти, най-вече естественото багрене и шиене на произведения от гайтан-пана, плетени бижута.
 

Днес в хлебната къща ще бъде открита изложба на гайтани от 1930 г. насам на най-възрастната жива майсторка, 89-годишната Райна Бояджиева.
Къщата се намира на ул. "Сан Стефано" 26 в Габрово. Тя бе открита днес в 16 часа. Неин председател е Надежда Савова.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии