Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Отчита се стабилизация на наемния пазар с първокласни площи в ЕвропаВече четвърти месец европейските икономики продължават да се възстановяват от глобалната рецесия, това се отразява положително и на пазара с недвижими имоти, сочи доклад на консултантската агенция Land LaSalle.

 

Наемите от първокласните площи продължиха да се стабилизират през първото тримесечие на повечето европейски пазари.
 

Вече може да се твърди, че наемния пазар се оттласква от дъното и започва постепенно да бележи ръст.
 

Но въпреки стабилизацията наемите на първокласните офис площи остават все още с пет процента по-ниски, в сравнение със същия период на миналата 2009 година.
 

През първото тримесечие на настоящата година най-голям ръст бе регистриран в Москва-14%, на втора позиция е Лондон, където бе отчетено повишение с 6%.
 

Редица пазари в Европа продължиха да се понижават, като в Дъблин бе отчетен спад от 7,6%, а в Мадрид от 2,5%.
 

В момента Лондон е единственият пазар при който наемите са в растяща фаза. Редица други пазари се приближават до тенденцията в Лондон. Останалите пазари се отлепват от дъното, изключение правят  Хамбург и Люксембург които все още остават в зоната на спадащи наеми.

 

Според консултантската компанията икономическото възстановяване започва да се отразява на търсенето на офиси, въпреки че наемателите са все още предпазливи и чувствителни към разходите.
 

Наемните пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са отчели едни от най-значителните ръстове през тримесечието, като усвояването на офис площи се е покачило с 6%.
 

От гледна точка на предлагането, броят и обемът на завършените проекти започва да се понижава. На пазара в Лондон например, вече се забелязва недостиг на някои видове площи, а делът на незаетост като цяло спада. Причина е намалената спекулативната активност, в резултат на липсващо финансиране и спад в доверието на инвеститорите.
 

В резултат на всичко това дисбалансът между предлагане и търсене се очаква да намалее, като в средносрочен план може дори да се появи дефицит в предлагането на нови площи.

10,2% е делът на незаетите площи в Европа. В Западна Европа делът на незаетите площи е 9,7%, а в Централна и Източна Европа16,1%.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии