Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

От юни започва санирането на панелни сгради с европари


Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е готово с модела за обновяване на сгради със средства от Оперативна програма “Регионално развитие“, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева. Схемата за 63 млн. лева ще бъде открита следващия месец.

 

Бенефициент по нея ще е звеното за жилищна политика в МРРБ, което поради тази причина ще се увеличи от четири на десет  души. Освен това ще бъдат обявени обществени поръчки за мениджъри по управление на проекти – минимум шест, които ще подпомагат собствениците при кандидатстването с проекти за саниране.

 

Захариева уточни, че мениджърите ще получават пари само при успешна реализация на проекта.

 

50 млн. ще се използват за безвъзмездно финансиране, което не може да надвишава 50%. С останалите 13 млн. лв. ще се създаде фонд, който ще гарантира пред търговските банки заемите на собствениците за останалите 50%, ако не разполагат с лични средства.
Захариева подчерта, че най-вероятно всеки собственик сам ще си обслужва кредита, а не  самото сдружение на собствениците, защото според нея има съмнения, че в България този модел ще проработи, каза Захариева. Освен това всяко жилище в блока трябва да внесе по собствена сметка 500 лв. преди започване на проекта за първоначална инвестиция, но и като гаранция, че няма да се откаже в последствие.

 

Според Закона за управление на етажната собственост е достатъчно 67% от собствениците в един блок да дадат съгласие за обновяване на жилището и проектът може да започне. Регионалните мениджъри за управление на проекти ще помагат на собствениците от енергийния одит и техническото обследване до подаването на документите в МРРБ, каза Захариева. Използването им обаче не е задължително, но е препоръчително и е безплатно.

 

В момента МРРБ преговаря с ЕК енергийният одит на кандидатстващия блок да се финансира на 100% от еврофондовете.

 

От изявлението на Захариева става ясно, че в България има 18 900 панелни блока със 700 хил. апартамента и над 2 млн. българи, живеещи в тях. За подобряване на енергийната им ефективност са нужни 7-8 млрд. лева при положение, че цената за ремонт на кв.м. е 130-150 лв. За този програмен период обаче България получава от еврофондовете само 63 млн. лева. По схемата са допустими разходи за изолация, смяна на дограмата, ремонт на покрива и поставяне на слънчеви панели. Обмисля се по мярката да могат да кандидатстват жилища, които са поне на двадесет години години.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии