Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

От Москва долетяха добри новини за пазара на имоти в България

На 12 и 13 февруари 2010 година в руската столица Москва се състоя първото за годината изложение на български имоти в Русия. 

 

Нещата които се случиха на изложението, внесоха много оптимизъм за пазара на недвижими имоти в България.
 

 

Пред щандовете на руските посреднически агенции за недвижими имоти, кандидат купувачите се редяха на опашка. Тук задължително трябва да се отбележи, че всяка една от посредническите агенции предлага поне по двадесет проекта в България.
 

 

Близо 90% от сделките на руснаци и изобщо на рускоговорящите, минават през руска посредническа компания. Този подход се използва за втора поредна година. Клиентите са на мнение, че този начин е по-сигурен, по-изгоден, дори по-лесен и затова по-рядко отиват директно при инвеститора. Много често клиенти  инвестират в български имот, дори само по препоръка на свой близък приятел.
 

 

Изложението показа, че руснаците са уравновесени, спокойни купувачи. Те считат, че цените вече са нормални, което прави настоящия момент подходящ за инвестиция. Така руският купувач мъдро се възползва от преференциалните и много атрактивни цени не само по крайбрежието на Черно море, но и в планинските ни курортни зони, например Банско.
 

 

От друга страна българските инвеститори имат желанието да реализират на пазара започнатите си проекти. Част от тях са принудени да вземат смели решения, притиснати от банките.
 

 

Такива ходове са отстъпките до петнадесет процента при авансово плащане, както и различните схеми за разсрочено плащане. За апартаменти във Варна и Северното Черноморие, най честата форма за офериране на изложението е петдесет процента първоначална вноска, а останалите пари се разсрочват за петнадесет години, като през първите две години не се начислява лихва, а през следващите оскъпяването е равно на процента, който самият инвеститор дължи на банката.
 

 

От началото на годината на пазара се появяват руснаци, които търсят спокойствие, а не атракции и шумотевица. Те могат да се разделят в две основни групи-хора на по-зряла възраст (между 50 и 60 години) или млади семейства с малки деца. Те купуват имоти в курорти като Пампорово, но само при предлагането на атрактивни цени между 650 и 750 евро/кв.м., за напълно завършени имоти.
 

 

При морските имоти, луксът продължава да бъде основната притегателна сила. Отстъпките тук се постигат по-трудно, тъй като конкуренцията в най-високия сегмент на пазара вече намаля. Сключват се и сделки „на зелено" при цени около и над 1000 евро/ кв.м. Търсенето на къщи се движи в ценовия порядък между 150 и 200 хиляди евро.
 

 

През последните месеци има интерес не само от жителите на Москва, които определяха тенденциите на пазара през последната година, но и на представители на бившите съветски републики, като Армения и Азербайджан. Това са изключително добри клиенти с големи финансови възможности. Te разполагат с бюджет от 150 000 до 250 000 евро и търсят елитни локации и наистина качествени имоти. Тези хора имат по-специфичен социален живот, живеят на родови общности, и ако се сключи сделка с лидера на рода, могат да последват и много по-лесни сделки с останалите.
 

 

Изложението показа, че купувачите искат нов качествен продукт на пазара, а инвеститорите трябва да им го предложат. Конкуренцията по време на изложението е значителна, но в средния и ниския сегмент на пазара. Има купувачи които искат да купят с малко пари, но има и имоти, които се предлагат на много завишени цени.
 

 

На изложението в Москва, за първи път се наблюдава и целенасочено търсене на зимни имоти, в частност Банско. То е предизвикано от ниските цени, на които се предлагат тези апартаменти в момента и сделки се сключват само и единствено при атрактивни оферти. Нов е и засиленият интерес от страна на руски инвеститори за закупуването на земя или нереализирани проекти. Ако преди година този интерес беше повърхностен и оставаше на фаза първоначално проучване, то в момента се стига до сериозни и задълбочени преговори, което е знак за пазара като цяло.
 

 

Запазва се тенденцията руските граждани да търсят и пресмятат в покупката на имот в България неговата добавена стойност, а именно възможността чрез собствеността си в Европейска държава, да могат да се възползват и от правата на европейците. Това е и основаната причина хора с по-нисък социален и финансов статус да търсят начин да придобият имот у нас. Докато мотивът на по-заможните купувачи е  престижът, който покупката ще им донесе.
 

 

Забавените промени в Закона за нотариусите също изиграха своята положителна роля - на консултантите не се налага да обясняват още една особеност при придобиването на собственост в България. През последните два месеца над 90% от сделките са сключени при авансово плащане от 70% и тези пари задължително преминават по банков път, но най-често с интернет банкиране, а детайлите по тези транзакции за съжаление не са обхванати от законодателните промени, гласувани вече на първо четене в Парламента.
 

 

Очаква се, когато влязат в сила новите условия, да родят редица казуси, решаването на които ще отнеме време и може да забави приключването на сделките или да ревизира отношението на руските купувачи към българските недвижими имоти.
 

 

Следващото изложение е на 12 и 13 март 2010 година.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии