Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

От Камарата на инженерите в инвестиционното строителство предлагат важни промени

 


Общините, а не директно инвеститорите да са възложители на строителния контрол. Зад тази идея застава Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП). Средствата пак щели да идват от инвеститорите, които ще ги внасят по сметка на общината. Така обаче техническият контрол ще се отчита на местната администрация и няма да се поддава на натиск, смятат от камарата. Строителният надзор също трябва да носи персонална отговорност, а не фирмена както е сега, каза още председателят на КИПП инж. Стефан Кинарев.

В последните години в държавата ни се извършва безконтролно строителство, смята Кинарев. Като пример той посочи множеството допуснати строежи в свлачищните зони на Варна. Липсата на ифраструктура активира свличането на земните маси. За 10 години държавата напълно се дистанцира от дейността на главните архитекти, заяви председателят на КИИП. Той добави, че трябва да има по-сериозни и точни разпоредби, когато се дава разрешение за строеж, свързано с харченето на публични пари. Нужно е най-накрая да се промени системата в България и първо да се изгражда инфраструктура, едва след това да се дава възможност на инвеститорите да строят, както и да се сменя статутът на земята.

Въвеждането в експлоатация на новопостроените сгради да се издава реално максимум до няколко месеца след Акт 15, настояват още от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. И сега в Закона за устройство на територията е заложено това да става в рамките на 30 дни. Заради редица спънки с прилежащата инфраструктура обаче това на практика не се реализира, обясни председателят на регионалната колегия инж. Румен Иванов. Има сгради, за които по този начин не се плащат местни данъци, подчерта председателят на камарата инж. Стефан Кинарев. Изоставането на инфраструктурата и прибързаното разрешение за проектиране и строеж довеждат до това, че проектите не могат да се довършат.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии