Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

От 2020 г. новите сгради в ЕС ще бъдат по-екологични и енергоспестяващи

Повечето от новите сгради, построени в ЕС от датата 31 декември 2020 г., както и тези които са претърпели значим ремонт, ще трябва да станат "по-зелени", тоест по-енерегийно ефективни.

Сега 40 процента от потребената в Европа енергия касае сектора на строителството, който е източник на 36 процента емисии на въглероден диоксид.
 

В рамките на мащабен план за намаляване на вредните емисии, ЕС реши да ревизира европейски рамков закон от 2002 г. за енергийната ефективност на сградите.
Съгласно споразумение, постигнато във вторник вечерта между представители на Европейския парламент и на страните членки на ЕС, всички нови сгради трябва да отговарят на много строги стандарти за енергийна ефективност от датата 31 декември 2020 г.
 

За да дадат пример, обществените сгради дори трябва да отговарят на тези стандарти две години по-рано, тоест от края на 2018 г. Старите сгради пък трябва също да се подчиняват на тези стандарти, в случай че са претърпели значителни реставрации и ремонти.
 

Всичко това налага и използването в голяма степен на възобновяемите енергийни източници, в това число и на енергия, произвеждана на място в сградите. На базата на тази обща нормативна рамка всяка една страна членка трябва сама да реши как да започне да изгражда по-енергийно ефективни сгради от 31 декември 2020 г.
ЕС трудно може да установява стандарти в тази насока, които да бъдат общи както за Португалия, така и за Финландия.
 

Текстът на рамковия закон от 2002 г. се прилагаше за сгради с над 1000 кв метра площ и не посочваше никаква крайна дата. Ревизираната му версия касае жилищните сгради и обществените учреждения с площ над 500 км метра.
 

Ревизираният текст засилва също така и изискванията за сертификати за енергийна ефективност, които трябва да бъдат изложени на явно място в сградите и да бъдат предоставяни при продажбата или наемането на недвижим имот.
В тези сертификати трябва в бъдеще да се съдържат и препоръки за подобряване на енергийната ефективност в дадена сграда.
 

Според ревизираната версия на рамковия закон, в зависимост от вложените материали в една сграда и от техниката на строителство й, тя трябва да използва между 3 и 5 литра гориво годишно на квадратен метър, докато сега сградите консумират 25 литра гориво на квадратен метър. В някои случай дори се наблюдава консумация, достигаща 60 литра на квадратен метър.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии