Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Общините с по-малко пари за ремонт и чиновници през 2010 година

Отлагане на инфраструктурни проекти, проблеми с поддържането и зимното почистване на пътищата, съкращаване на администрация. Така ще изглежда 2010 г. за общините според  кметове. Причината са намалените с над 200 млн. лв. държавни субсидии в проектобюджет 2010, който за пръв път от няколко години ще разпределя по-малко средства в сравнение с предходните години.

Най-засегнати ще са малките и средните общини, в които собствените приходи са незначителни и които разчитат най-много на държавните субсидии, прогнозираха представители на местната власт.

Основните им притеснения идват от свитите почти наполовина държавни трансфери за капиталови разходи. През 2010 г. те ще са 117 млн. лв. при гласувани 205 млн. лв. за тази година.
 

Според кметовете това означава, че малките и по-бедни общини трябва да забравят за нови пътища и сгради, а ремонтите ще бъдат сведени до минимум. Големите ще са принудени да се откажат от част от подготвените си проекти. Като единствен сигурен източник на средства се сочат европрограмите, но и там кметовете подозират проблеми заради петте процента съфинансиране, което трябва да осигуряват по тези проекти догодина.

Свиването на държавните трансфери за администрацията с над 45,5 млн. лв.  ще доведе до съкращаване на 15% от служителите, смята кметът на Монтана Златко Живков. Според него и част от колегите му това ще доведе до влошаване на качеството на услугите за гражданите и бизнеса. Според финансовия министър Симеон Дянков, автор на идеята за 15-процентното съкращение, което вече започна в министерствата, по-малобройната администрация е мотивирана да работи по-добре.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии