Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Обявиха музеят Гугенхайм за най-добрия архитектурен проект за последните 30 години


Музеят Гугенхайм (Guggenheim) в град Билбао, Испания, е най-забележителният архитектурен проект за последните 30 години. На това мнение са 52-ма водещи архитекти, критици и преподаватели по архитектура, съобщи списанието Vaniti Fair.
 

Музеят на модерното изкуство в Билбао, който е един от клоновете на музея Соломон Гугенхайм е разположен на бреговете на река Нервен. За това здание, построено през 1997 г., по проекта на американския архитект Франк Гери, гласуваха повече от половината от анкетираните специалисти - 28 от общо 52-ма. Следователно не е изненадващо, че сградата която зае второ място в класацията получи далеч по-малко гласове-10. Това е художествената галерия Menil Collection в Тексас (завършена през 1987 г., архитект италианеца Ренцо Пиано).
 

На трето място, с малка разлика (9 гласа) са термалните бани в Швейцария от Петер Цумтор, сграда която зарадва международната архитектурна общност с появата си през 1996 година. На четвърто място е сградата на банка HSBC в Хонконг, проекта бе завършен през 1997 г., от Норман Фостър. Тази сграда получи 7 гласа.
 

Първите петица в класацията се затваря от сградата на Централната библиотека в Сиатъл, построена през 2004 г., от холандеца Рем Колхас. За нея гласуваха шестима специалисти, а трима от тях я обявиха за  "най-забележителната сграда на XXI век".

 

В същото време, според друго проучване на списанието, един от удостоените в класацията архитекти - Ренцо Пиано е автор и на проекта обявен за най-грозната сграда. Става дума за новата офис сграда на вестник The New York Times (тази сграда е била обявена за "най-грозната" от Американския институт на архитектите).


Музеят Гугенхайм в Билбао, Испания. Фотографии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии