Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

НОВО ИЛИ СТАРО СТРОИТЕЛСТВО

Автор: Теодор Минчев

Един от вечните въпроси в главите на желаещите да закупят недвижим имот е ново жилище, или старо такова. Отговорът няма как да е еднозначен, защото зависи от личните предпочитания и цели на всеки купувач, дали той ще е за живеене, или за инвестиция, както и от много други фактори.

Купуването на нов или стар имот, има както предимства, така и недостатъци, като съпоставянето на двете от всеки би могло да му даде отговор в съответствие с неговите предпочитания.

Сред основните предимства на старото строителство са по-ниската му цена, както и факта, че обикновено в старите квартали има добра инфраструктура, зелени площи, паркоместа и др.

Много често купувачът заплаща единствено чистата площ на жилището, като получава и пропорционална на жилището площ от земята, върху която е построена сградата.

За разлика от тях новите сгради много често (в България почти винаги) се продават, като се заплащат и общите части, както и мазетата (дори и те да не са желани от купувача), а практика е инвеститорите да не получават собственост върху земята, а само върху правото на строеж.

Само по себе си последното не е толкова опасно, освен в случаите на масов катаклизам, който да доведе до срутване на цялата сграда, но дори и в последствие купувачите, пак ще имат право да застроят жилище съразмерно на закупеното такова и без да притежават част от земята.

Като неудобство се сочи и факта, че при новото строителство, най-често купувано на зелено, купувачите няма как да видят какво точно купуват, а получават единствено обяснения от рода на "представете си това така....". Дали обаче, като бъде построено ще изглежда точно по този начин, не е ясно.

Проблем особено за България е и факта, че строителите често имат склонността да забавят, понякога и с месеци, завършването на сградите.

Това до голяма степен се предопределя от факта, че на фона на строителния бум, предприемачите поемат по няколко обекта най-често едновременно.

Всеобща практика е да се бърза до изграждането на грубия строеж, до завършването на който те получават основна част от средствата - в рамките на 70-80%, като получените средства реинвестират в нова сграда. Получава се нещо от рода на ефекта на пирамидата.

Така купувача платил основната част от парите е в неудобното положение да чака, понякога с месеци след обещания срок, получаването на право на ползване на новата сграда, което му струва нерви, а понякога и средства.

Порочна до голяма степен е и практиката в предварителните договори при покупка на жилища да се включват значителни наказания за купувачите при неспазване на сроковете за плащане на вноските, докато подобни да липсват за строителите.

Като друг проблем при новото строителство може да се посочи и честата липса на инфраструктура и комуникация, като традиционно те се изграждат в нови квартали. Този проблем може да се окаже значителен, като решаването му обикновено отнема доста време.

Всички тези проблеми, особено пречупени през призмата на българския манталитет доведоха до ситуацията, на пазара на жилища у нас рязко да се повиши търсенето на стари жилища през последните месеци и дори до честите случаи, при които цените им да превишават тези на новото строителство.

Като предимства на новото строителство обаче, въпреки горепосочените недостатъци, могат да се посачат - съвременното строителство и модерна архитектура на жилищата, отличаващи се със значителна функционалност и добра използваемост на наличното пространство.

Често в новото Ви жилище вие можете да внесете собствен стил още при изграждането му и да вкарате някои ваши нововъведения, често невъзможни при старото строителство.

Значително по-ефективно е и новото строителство в енергиен план, като съвременното строителство ползва висококачествени материали (естествено възможни са и изключения).

В крайна сметка, решението за това какво предпочитате остава във ваши
ръце.

profit.bg

 


 Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии